Spoedcursus Halfverharding

Nieuwe projecten of de bestaande paden structureel renoveren? Het aanleggen van halfverharding en de voorbereiding hiervan moeten verstandig worden gedaan.

Samenstelling

In de basis is een halfverharding een verharding die zijn sterkte uit het eigen materiaal haalt. Dit kan zijn door het type steensoort en een bepaalde korrelopbouw. Voorbeelden hiervan zijn onder andere: Nobre cál®, Gravier d’ór, schelpen en padvast.
Er zijn ook halfverhardingen met toevoegingen om extra stabiliteit te krijgen. Deze toevoegingen zijn veelal gemalen slakken verkregen uit de staalindustrie of polymeren (natuurlijk/synthetisch). Voorbeelden hiervan zijn onder andere: BGS pad, Stabilizer en Graustabiel.

Keuze

De keuze voor een type halfverharding voor een project ligt natuurlijk bij de opdrachtgever. Voorheen was dit meestal een combinatie van uitstraling en prijs. Door nieuwe wet- en regelgeving met betrekking tot onderhoud en klimaatverandering wordt er nu anders, en met meer mogelijkheden, naar halfverharding gekeken.

Basis

Fundatie is veelal de basis in de gehele GWW sector. Ook voor halfverharding geldt dit. De fundatie moet een goed verdichte en geprofileerde stabiele laag zijn. Een verschil van bijvoorbeeld +/- 5cm in fundatie kan door een toplaag halfverharding niet worden opgevangen, en de toplaag zal dan ook niet consistent zijn. De soort fundatie is afhankelijk van de gekozen halfverharding en daarin de voorschriften van de leverancier. Bestaande halfverhardingspaden kunnen ook een goede basis zijn voor een nieuwe toplaag. Deze moeten vrij gemaakt worden van ingroei, organisch materiaal en eventueel geprofileerd worden.

Aanleg

Halfverharding moet aangelegd worden met de juiste vochtverhouding in het product. Bij veel leveranciers moet dit door de klant op locatie verzorgd worden. Bij een enkele leverancier, onder andere bij Nobre cál, wordt het product verwerkingsgereed aangeleverd. De juiste vochtverhouding is belangrijk aangezien dit het uithardingsproces bepaalt.

Bij de verwerking van halfverharding geniet het de voorkeur om dit met een spreidmachine aan te (laten) brengen. Met een spreidmachine kun je een consistente laag in een bepaald profiel aanbrengen. We zien vaak dat dit, bijvoorbeeld uit kostenoogpunt, ook anders wordt aangelegd. De ervaring leert dat 90% van de projecten de kwaliteit van het pad ondermaats is. Verschillende laagdiktes en daardoor plasvorming zijn vaak het gevolg hiervan.

Pad met ingroei

Ingroei frezen

Ingroei verwijderen, profileren onderbaan

Nieuwe toplaag Nobre cál®

Voor het aanleggen van halfverhardingen heeft Benjamins Natuursteen uit Hoogeveen een gespecialiseerd team met diverse spreidmachines en verdichtingsmachines ter beschikking om diverse halfverhardingen aan te leggen.

Weersomstandigheden

Een halfverharding is een vochtgedragen product dat door belasting en vanaf een bepaalde temperatuur uithardt. Aanleggen in december is vragen om problemen en wordt vaak gedaan door tijdsdruk, ruimte in bezetting en/of budget. De beste tijd om halfverharding aan te leggen is vanaf half maart tot eind oktober. Natuurlijk moet er ook naar het actuele weer gekeken worden. Dat wil zeggen; een natte fundatie en een neerslagkans van 10 mm zijn niet de ingrediënten voor een mooi en duurzaam eindresultaat.

Benjamins natuursteen
www.benjaminsnatuursteen.nl