Meer asfalt vervoeren en toch aanhanger trekken

Artikel delen

Veldhuizen Wagenbouw heeft op slimme wijze een oplossing bedacht voor een vervoersprobleem in de wegenbouwsector. Door het inkorten van een vijfassige Scania G450 asfaltkipper kan nu een dieplader-aanhanger worden meegenomen. Daarna kan er met circa 30 ton asfalt worden gereden. Dat is een stuk efficiënter.

vrachtwagen

Zo’n acht meter, langer mag een trekkende kipper niet zijn, wanneer die een dieplader-aanhanger met daarop bijvoorbeeld walsen of een asfalteermachine en hulpstukken wil trekken. Dan wordt het meestal een vierassige kipper. Maar ja, die heeft een beperkt laadvermogen. Zou het een vijfasser mogen zijn, dan scheelt dat per rit al gauw 10 tot 12 ton asfalt. Om die inefficiëntie op te heffen verzon het team van Pieter Veldhuizen een list. Uitgangspunt daarvan is een Scania G450, die af-fabriek als volledig luchtgeveerde vijfasser werd afgeleverd bij Veldhuizen in Groenekan. Daar werd in de werkplaats het chassis ingekort en kregen enkele assen een andere plek. Er wordt dus gebruik gemaakt van de originele Scania-assen. De tweede vooras blijft op originele positie en as 3 /4 /5 worden op 1.310 mm geplaatst voor een ideale aslastverdeling.
Door alle componenten, zoals luchtketels, accu’s en brandstoftank een nieuwe plaats te geven binnen- en aan het chassis, wist Veldhuizen een bijzonder compacte en wendbare vijfasser te bouwen. Het resultaat mag er zijn: zo bedraagt het maximale GVW van de vijfasser maar liefs 46 ton. Bij een eigen gewicht van 16,4 ton resulteert dat in een laadvermogen van bijna 30 ton. Dat scheelt één rit op iedere twee ritten en dat betekent niet alleen meer efficiency, maar ook beduidend minder uitstoot. Hierdoor scoort deze ‘verkorte’ asfaltkipper ook nog eens beter op de emissieladder. Veldhuizen promoot de compacte Scania 10×4 Quadro dan ook als dé oplossing voor chauffeurs die regelmatig met een dieplader-aanhanger vol machines naar het werk moeten en daar aangekomen ook nog een dag lang een positief geladen bijdrage willen leveren.

Veldhuizen BV
https://veldhuizen.nl/