Bouwvoertuigen krijgen kenteken op 1 januari 2022

Artikel delen

Vanaf 1 januari 2022 geldt er een registratieplicht voor bestaande en nieuwe (land)bouwvoertuigen die op de openbare weg rijden. Vanaf dat moment mogen bestaande en nieuwe rijdende werktuigen en hun getrokken materieel alleen nog de weg op als ze bij de RDW geregistreerd zijn.

RDW registratie

De deadline van 31 december 2021 voor het laagdrempelig registreren van (land)bouwvoertuigen via de goedkope conversieregeling nadert snel. Het registreren bestaat uit het inschrijven en te naamstellen van het voertuig in het kentekenregister bij de RDW. Heb jij één of meer van deze voertuigen in je bezit? Registreer dan nu je voertuig(en)! Na 1 januari wordt dat lastiger en duurder. Met de huidige conversieregeling kost registratie slechts € 18,-. Vanaf 1 januari 2022 wordt dat minimaal € 140,- per voertuig.

Welke voertuigen moeten geregistreerd worden?

Het gaat om verschillende voertuigen die in de bouw, infra, logistiek, groen, op de boerderij en op het land gebruikt worden. Dit zijn bijvoorbeeld knikmopsen, schrankladers, dumpers, graafmachines, veegmachines, verreikers, (mini)trekkers en wielladers. Registreren is nodig als het voertuig harder dan 6 km/u kan rijden en op de openbare weg komt. Dat geldt ook voor zelfrijdende (land)bouwmachines en land- en bosbouwaanhangwagens die harder dan 25 km/u kunnen rijden.

Wat is ‘openbare weg’?

Weet je dat je ook op de openbare weg komt als je alleen een openbare weg oversteekt? Of als je op eigen terrein of bedrijfsterrein rijdt dat toegankelijk is voor anderen, zelfs als er een hek of slagboom staat? De registratieverplichting voor een voertuig is hierdoor al snel aan de orde. Houd daar rekening mee als je nadenkt over de registratie.

Hoe registreer je tot 31 december 2021?

  1. Ga naar de Met de keuzehulp bepaal je of een voertuig geregistreerd moet worden.
  2. Zoek van ieder voertuig de gegevens die nodig zijn voor registratie. Dat zijn onder meer het chassisnummer, merk, type en bouwjaar. Op de website staan een hulpformulier en tips om het chassisnummer te vinden. Maak ook een foto van het typeplaatje.
  3. Registreer het voertuig. Je betaalt € 18,- per voertuig. De RDW stuurt vervolgens het kentekenbewijs toe.
  4. Geef het kenteken van het voertuig door aan je verzekeraar.
  5. Rijdt het voertuig harder dan 25 km/u, dan moet er ook een kentekenplaat achterop. Bestel de kentekenplaat bij een geregistreerde kentekenplaatfabrikant.

Registreer zo snel mogelijk

Veel bedrijven moeten hun voertuigen nog registreren. Dat kan leiden tot een langere doorlooptijd bij de RDW. Na 1 januari 2022 is het niet meer mogelijk om uw voertuig online te registreren. Om daarna nog op de openbare weg te mogen, moet je het voertuig laten keuren op een keuringsstation van de RDW. Dat kost minimaal € 140,- in plaats van de € 18,- nu.

Hulp en informatie?

Heb je hulp nodig of heb je een vraag? Op deze website staat alle informatie en hulpmiddelen zoals instructiefilms. Kom je er dan niet uit, neem dan contact op met de klantenservice van de RDW. Deze is bereikbaar via het telefoonnummer 088-0087447. Het nummer is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur.

Bron: Bouwend Nederland