Eerste emissieloze graafmachine op waterstof

Artikel delen

Mourik Infra heeft een grote primeur voor de emissieloze bouwplaats. Begin oktober introduceerde het familiebedrijf uit Groot-Ammers de eerste 30-tons rupsgraafmachine op waterstof in Nederland. De machine, een omgebouwde Liebherr R926 Generatie 8, is de eerste middelzware graafmachine die helemaal geen CO2 en NOx uitstoot. Algemeen directeur Walter Deelen van Mourik Infra is er zichtbaar trots op: “Hij is uniek in zijn soort. Op het eerste oog lijkt het een gewone graafmachine, maar deze is zo schoon dat je er zelfs in Natura 2000-gebieden mee kunt werken.”

Voor de liefhebbers: de graafmachine is een staaltje high-tech uit eigen werkplaats bij Mourik Techniek, dochter van Mourik Infra. De standaard motor werd vervangen door een 190 KW-sterke elektromotor met een accupakket van 150 kWh en een waterstofcel van 45 kW. Ook het besturingssysteem is aangepast zodat het perfect communiceert met de nieuwe motor. Aan boord heeft de graafmachine acht flessen waterstof van 2,3 kilo bij een druk van 350 bar. Deze waterstof laadt de accu op. “De machine kan ruim een werkdag draaien zonder accu’s via een netwerk op te laden of flessen bij te vullen. Dat maakt hem inzetbaar èn rendabel voor onze opdrachtgevers. Daarnaast werken we nu ook aan een mobiel laadstation”, stelt Kees Jan Mourik, bestuursvoorzitter van Mourik.

Liever zelf kennis opbouwen

Walter Deelen: “We hebben ervoor gekozen de graafmachine zelf om te bouwen. Dat heeft meerdere redenen. Om te beginnen bestond een graafmachine als deze op waterstof nog niet. Geen enkele ombouwer heeft er feitelijk nog ervaring mee. Dus wij dachten: laten we dan zelf de kennis opbouwen. Bij Mourik zijn we nu eenmaal techneuten in hart en ziel. We wilden gewoon snappen hoe de technologie werkt, bijvoorbeeld de waterstofcel, en ook wat het überhaupt kost om zo’n graafmachine om te bouwen. Wij hebben het overigens niet alleen gedaan maar samen met onze innovatiespecialist Accenda en met ondersteuning van Liebherr. Accenda heeft ons geholpen met de afstemming tussen componenten en slimme software, om de machine het meest efficiënt te laten werken. Dat heeft de nodige tijd gekost, maar onderaan de streep hebben we dit samen binnen 10 maanden voor elkaar gebokst, CE-gekeurd en wel. Dat is echt heel snel.”

Het kan dus wèl zonder uitstoot

Mede door de stikstofcrisis is emissieloos werken een must in praktisch iedere aanbesteding. Walter Deelen: “Tot nu toe dacht iedereen: dat kan niet met dit soort materieel. Maar nu hebben we dus bewezen dat het wèl kan: Zero Emmission. Dat opent ook de weg voor projecten in gebieden waar bouwvergunningen moeilijk te verkrijgen zijn, zoals de Natura 2000-gebieden. Naar verwachting wordt dit op korte termijn nog belangrijker. De huidige emissienormen zijn met bestaande technologie Stage V en Euro 6 haalbaar, maar de nog strengere Stage VI-emissienorm komt er al aan.”

Mourik gaat voor emissieloos

Met de waterstof-graafmachine neemt Mourik een stevig voorschot op wat komen gaat. Walter Deelen is stellig: “De verbrandingsmotor is op zijn einde en emissieloos wordt de norm.” Mourik kiest nu voor waterstof als opslag voor energie, terwijl veel fabrikanten experimenteren met waterstof als brandstof. “Dat kan ook, maar dan heb je toch weer een verbrandingsmotor en uitstoot. Wij gaan voor nul emissie met groene waterstof. Dit is de eerste stap, maar we denken ook al concreet aan een 40-tons rupsgraafmachine. We hebben de capaciteit om meer machines om te bouwen en de tekeningen liggen klaar. We krijgen nu zoveel reacties dat we zelfs overwegen om ook voor andere bedrijven te gaan bouwen.”

In lijn met strategie

Kees Jan Mourik: “Dit is volledig in lijn met onze strategie: al het materieel emissieloos in 2030. De volgende stappen komen eraan en wij zijn van plan voorop te blijven lopen. We onderzoeken bijvoorbeeld of we groene waterstof kunnen winnen uit bermgras en snoeiafval. Een ander idee is een grote PV-installatie, gekoppeld aan een smart grid, die groene waterstof produceert. Het mooie van dit idee is dat we ook warmte produceren die we weer toevoegen aan het warmtenetwerk, waardoor we het beste van verschillende energiesystemen combineren.”

Partner in de waterstoftransitie

Mourik ziet de enorme potentie van waterstof. Zo heeft Mourik al behoorlijk wat expertise opgebouwd met waterstof. Naast de eerste waterstof-graafmachine heeft Mourik al aan meerdere waterstoftankstations meegebouwd, waaronder de realisatie van het eerste Belgische waterstofstation.

Mourik
www.mourik.com