Proef met ‘fossielvrij’ asfalt

Artikel delen

Een groep wegenbouwers en asfaltdeskundigen heeft op 21 juli 2022 voor het eerst in Nederland een weggedeelte geasfalteerd met fossielvrij asfalt. In dit zogenaamde Harsfalt is het bindmiddel 100 procent biologisch. Het asfalt is aangebracht in twee proefvakken in de gemeenten Assen en Oude IJsselstreek. Deze proefvakken worden vier jaar lang gemonitord door het Asfalt Kennis Centrum. Hierbij wordt onder andere het verouderingsgedrag van het wegdek in de gaten gehouden.

Tekst: ing. Frank de Groot
Beeld: AKC

Asfalt
“In de proefvakken zit helemaal geen oliehoudend product meer”, zegt woordvoerder Ralph Venema van het Asfalt Kennis Centrum (AKC). Het proefvak in Assen is 125 meter en in Oude IJsselstreek 300 meter. “Harsfalt moet bijdragen aan de reductie van het gebruik van fossiele grondstoffen en het behalen van de klimaatdoelstellingen. Het is een belangrijke en grote stap in de ontwikkeling van bio-asfalt.”

AsfaltDe wethouders van de betrokken gemeenten tonen zich tevreden. Wethouder Martin Rasker van de gemeente Assen reed mee op de asfalt-spreidmachine: “Prachtig dat wegenbouw en duurzaamheid hier samenkomen. Ik ben er trots op dat in Assen het eerste proefvak met ‘Harsfalt’ gelegd wordt!” Wethouder Ria Ankersmit van gemeente Oude IJsselstreek reageert: “Met Harsfalt wordt een grote stap genomen in de duurzaamheidsdoelstellingen, zoals die zijn beschreven in het klimaatakkoord. Gemeente Oude IJsselstreek zet zich graag in om deze doelstellingen te realiseren. Dat het nog een pilot betreft en de kosten misschien hoger lijken dan bij het ‘gewone’ asfalt zij dan maar zo. Als het aan de achterkant op termijn iets oplevert aan duurzaamheid dan is dat mooi.”

Harsfalt

asfaltwagenHet asfalt op de Nederlandse snelwegen is om de circa vijftien jaar aan vervanging toe. Op provinciale en lokale wegen is dat om de 20 jaar. Er zijn al verschillende proeven om dit duurzamer te doen. Op 25 plekken liggen proefstroken met, zoals dat wordt genoemd, bio-asfalt. Daarbij is bitumen gedeeltelijk vervangen door plantaardige producten. Ook is er al asfalt dat voor 100 procent bestaat uit hergebruikt asfalt. Maar in al die gevallen is er dus toch nog oliehoudend product in verwerkt. In Harsfalt is het bitumen, dat gewonnen wordt uit ruwe aardolie, volledig vervangen door een 100% biologisch bindmiddel. De initiatiefnemers zijn trots op hun ontwikkelde product; Mourik Infra, NTP, Versluys Groep, Vermeulen Groep en ReintenInfra. Esha en Miscancell leveren de grondstoffen en Asfalt Kennis Centrum verzorgt het onderzoek en de monitoring.

Het 100% biologische bindmiddel bevat een mix van biologische oliën, hars en lignine uit Olifantsgras. Alle bestanddelen en het mengsel zijn onderzocht op onder andere gezondheid, milieu, herbruikbaarheid, materiaaleigenschappen en mengseleigenschappen. “Zeven jaar geleden begonnen we samen met vele partijen in de asfaltbranche aan de ontwikkeling van asfalt op biologische basis. Het toepassen van Harsfalt gaat een belangrijke bijdrage leveren aan de ambitie van onze branche om in 2030 klimaatneutraal te werken aan de Nederlandse wegen. Je ziet er trouwens niets van: net als gewoon asfalt is ook Harsfalt zwart”, aldus Venema.

Monitoren

Bij traditioneel asfalt is na drie jaar de eerste schade meetbaar. De proefvakken in Assen en Oude IJsselstreek worden vier jaar lang gemonitord op slijtage. Als na de proefperiode blijkt dat de gemonitorde proefvlakken voldoen aan de kwaliteitseisen, dan zou het nieuwe asfalt een erkend product moeten worden, zegt Bouwend Nederland in dagblad De Gelderlander. “Geef aannemers meer ruimte om duurzame mengsels aan te bieden. Vertrouw op de kennis uit de markt en omarm nieuwe en duurzamere producten sneller. Opdrachtgevers kunnen hierbij een belangrijke rol spelen door te vragen naar een duurzamer asfaltmengel dan de standaard bepalingen momenteel voorschrijven.”

AsfaltRalph Venema: “Het Asfalt Kennis Centrum is trots op haar aandeelhouders die blijvend asfaltmengsels ontwikkelen en bijdragen aan de doelstellingen van de opdrachtgevers, zoals Rijkswaterstaat. Deze specifieke samenwerking van de aandeelhouders Mourik Infra, NTP, Versluys Groep, Vermeulen Groep en ReintenInfra heeft een hele belangrijke stap opgeleverd voor de asfaltbranche. Een prachtig voorbeeld hoe MKB-bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen.”

Asfalt Kennis Centrum (AKC)

Het Asfalt Kennis Centrum (AKC) is opgericht door MKB infrabedrijven uit de sector asfaltwegenbouw. Het AKC wordt gevormd door twaalf bedrijven met eigen asfaltproductie locaties verspreid over heel Nederland. Het AKC voert alle asfalt gerelateerde onderzoeken en innovaties voor deze partijen uit vanuit een modern geaccrediteerd laboratorium. De twaalf bedrijven nemen gezamenlijk 15% van het totale jaarlijkse asfaltvolume in Nederland voor hun rekening.

Informatie: www.asfaltkenniscentrum.nl