Materieelpark van Heden en Toekomst

Artikel delen

Infra Relatiedagen breidt het vorig jaar gelanceerde Materieelpark verder uit. In het ‘Materieelpark van Heden en Toekomst’ zal een tiental innovaties te zien zijn, met name op gebied van elektrificatie van materieel. ‘Dat is om meer redenen straks letterlijk een must’, aldus de organisatie. Het Materieelpark sluit goed aan bij het overall-thema klimaatadaptatie.

Tekst: Pieter de Mos

Mobiel zonne-energiestation van AgriPER.

Mobiel zonne-energiestation van AgriPER.

Onder het kopje ‘Heden’ wordt op 7, 8 en 9 februari in Hardenberg gefocust op het huidige dieselmaterieel: van graafmachines en dumpers tot shovels en kippers. Ook op dit vlak zijn er genoeg innovaties te melden, al zit er nog geen Stage 6 aan te komen. Onder het kopje ‘Toekomst’ wordt gefocust op emissieloos/arm materieel: van elektrische veegmachines tot acculaadwagens en van zonnepanelen tot lichtmasten met Ledlampen. Uiteraard worden hier ook actuele hybride varianten van machines getoond, alsmede waterstoftoepassingen. Al het materieel staat buiten, zodat er letterlijk in het zand gereden en gegraven kan worden.

Energie-innovaties

We noemen alvast enkele van de te presenteren energie-innovaties:

  • De MSS48 (Mobile Sunpower Station) van AgriPER (stand 679) is een mobiel zonne-energiestation met een piekvermogen tot 25 kW per uur. Dat is voldoende voor het voeden van een professioneel werkmaterieel op de bouw. Zo’n 48 zonnepanelen en lithium-accu’s met een vermogen van 50 kW zorgen voor continuïteit. Het scharnierend dek met zonnepanelen vouwt met één druk op de knop hydraulisch uit, draait zich naar het licht en volgt gedurende de dag automatisch de zon, voor het maximale rendement.
  • Trime-North (stand 618) demonstreert de allereerste X-Mine Monster met 30 x 150 Watt LED lampen. Licht én gemakkelijk te vervoeren is de TKS-15 Miniblower voor kleine sloopwerken en wegwerkzaamheden.
  • Green Hybrids (stand 674) toont de EnergyHub waarmee op de bouwplaats zelf energie kan worden opgewekt, opgeslagen in accu’s en ingezet. Het BATTBOY Zero Emission Power Systems is een modulair uit te breiden accucontainer. De Windwokkel is bedoeld als efficiënt energiesysteem om windenergie mee op te wekken. Elders in deze uitgave uitgebreid aandacht aan Green Hybrids.