Soortenrijke mengsels geven dijken kleur

Artikel delen

Meer biodiversiteit in de begroeiing van dijken. Dat was de voornaamste reden voor DSV zaden om het nieuwe EUROGRASS Dijken Basis Gras-mengsel te ontwikkelen. “De basis van dit mengsel voorziet uiteraard in de behoefte aan de stevigheid van de dijk, het voorkomen van erosie en daarmee de veiligheid. Maar daarnaast spelen we met de toevoeging van nieuwe, soortenrijke grassen in op de behoefte aan meer biodiversiteit op de dijken”, zegt Steven Wiersema, product manager recreatiegrassen en openbaar groen.

Gras bloeimengsel

Het nieuwe mengsel bevat standaard 65% van EUROGRASS D1 als basis. “De componenten in dit mengsel hebben zich altijd al bewezen als het gaat om een sterke grasvegetatie voor dijken,” aldus Wiersema.

Aan dit mengsel wordt 35% aan inheemse, soortenrijke grassen toegevoegd waaronder gewoon reukgras, gewoon struisgras, glanshaver, goudhaver, kamgras en ruwbeemdgras. “Deze soorten geven meer diversiteit aan het grassenbestand en gaan een belangrijke rol spelen in een duurzame, evenwichtige grasbekleding van de dijken.”

Voor nóg meer biodiversiteit kan er een Dijken Basis Kruiden-mengsel of bloeimengsel mee ingezaaid worden. Wiersema: “Het mooie hiervan is, dat je het eerste jaar enkele mooie bloeiers op de dijk hebt staan.” Deze samenstelling kan vooral goed gebruikt kunnen worden op dijken waar een lagere eis is ten aanzien van de erosiebestendigheid of bijvoorbeeld de berm naast die dijk.

Het nieuwe mengsel is recent uitgeroepen tot Runner Up voor de Plantum Duurzaamheidsprijs. Wiersema hierover: “Een prachtig resultaat: dit geeft aan dat we op de juiste weg zijn voor meer duurzaamheid en biodiversiteit.”

DSV zaden Nederland B.V.
www.dsv-zaden.nl