Extremen opvangen met biodiversiteit

Artikel delen

In de strijd tegen klimaatextremen zoals hitte en wateroverlast speelt vergroening van de openbare ruimte een belangrijke rol. Door het openbaar groen steeds biodiverser te maken, kunnen die extremen nog beter worden opgevangen. Bovendien biedt een biodivers openbaar groen ruimte aan meer insecten.

Berm naast een vers gemaaid grasveldMet Eurograss BermenDivers biedt DSV zaden een mengsel van inheemse grassoorten waaraan de eveneens inheemse smalle weegbree en witte klaver zijn toegevoegd. “Door die kruiden toe te voegen ontstaat een berm die enerzijds voldoende draagkracht biedt en daarmee veilig is voor het verkeer. Diezelfde berm biedt in de bloeiperiode een aantrekkelijke habitat voor vlinders, hommels en bijen”, zegt Steven Wiersema, grasspecialist van veredelaar DSV zaden.

Bij de samenstelling van de mengsels selecteren de specialisten van DSV zaden kruidensoorten die passen bij de toepassing van de grassen. Wiersema: “Voor de bermen mogen de grassen en kruiden bijvoorbeeld niet te hoog worden, het zicht van de automobilisten moet onbeperkt zijn.”

Om te garanderen dat de mengsels van DSV zaden aan de eisen voldoet, laat de veredelaar alle mengsel door de Nederlandse Algemene Keuringsdienst keuren. “Al onze mengsels zijn NAK-gecertificeerd. Dat geeft onze klanten de zekerheid dat er geen onkruiden in de mengsels zitten”, zegt Wiersema.

Volgens Wiersema bieden biodiverse mengsels ook ruimte aan andere grassen en kruiden die al in de grond zitten. “Tijdens proeven die we hebben gedaan blijkt dan na verloop van tijd ook andere soorten in de berm groeien. Het schept dus ruimte voor andere natuur.”

DSV zaden
www.dsv-zaden.nl