Een nieuwe weg van… plastic zakken

Artikel delen

Slechts twee procent van het plastic afval in Ghana wordt gerecycled, aldus het World Economic Forum. Echter: een lokaal Ghanees bedrijf hoopt deze statistiek te veranderen. Nelplast Ghana Limited verandert gebruikte plastic zakken in bestratingsblokken die gebruikt kunnen worden voor het aanleggen van een weg. Het zijn niet alleen plastic zakken die worden gebruikt, maar vrijwel elke soort plastic afval.

Dankzij Nelplast kunnen plastic tassen nu een nieuw leven krijgen als onderdeel van een weg. Nelplast versnippert de zakken en mengt ze met zand om te creëren wat het World Economic Forum omschrijft als ‘een nieuwe vorm van asfalt.’ Dit asfalt vereist minder natuurlijke hulpbronnen om te maken, duurt lang en is veerkrachtig om op te starten. En het zijn niet alleen plastic zakken die kunnen worden gebruikt, maar vrijwel elke soort plastic afval.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=V8JG3XOm-co

De man achter Nelplast is ingenieur Nelson Boateng. Op online publicatieplatform Konbini geeft boateng aan dat het asfalt bestaat uit 60 procent plastic en 40 procent zand. Hij creëerde zijn eigen recyclingmachine met behulp van schroot en startte het bedrijf met de recycling van ongeveer 4400 kilo plastic afval. Op de Nelplast-website staat dat Boateng beschikt over “meer dan 20 jaar ervaring in de recyclingindustrie.”

Bron: Nelplast Ghana Limited