Scan laat risico’s zien bij hoosbui

Artikel delen

De scan BlueLabel geeft burgers en gemeenten inzicht in wateroverlast als gevolg van hoosbuien. De waterkwetsbaarheidscan is ontwikkeld door Achmea, Royal HaskoningDHV en Nelen & Schuurmans. In totaal zijn bijna 8 miljoen bedrijfspanden, wegen en woningen in kaart gebracht.

Voor heel Nederland is in kaart gebracht of er tijdens hoosbuien een kans bestaat dat er water in huizen of bedrijfspanden kan stromen. Daarbij is uitgegaan van een extreme bui waar in zeventig minuten 93 millimeter regen valt. In totaal kregen bijna acht miljoen panden een label dat aangeeft hoe groot de kans is op wateroverlast. Uit deze kaart blijkt dat vooral mensen in Zuid-Limburg en de glooiende gebieden zoals de omgeving van Nijmegen, een verhoogd risico lopen op ondergelopen kelders. Ook de vier grote steden zijn kwetsbaar. Door het vele asfalt en stenen kan de regen daar maar moeilijk wegstromen.

Er is voor particulieren, bedrijven en gemeenten een aantal eenvoudige maatregelen te nemen, waardoor het risico op wateroverlast kan verminderen. In tuinen de tegels vervangen door groen is daar één van. Daarnaast wordt er aangeraden om regenwater op te vangen in een waterton of een vijver. Ook het aanbrengen van een groen dak op een huis of een schuurtje vermindert het risico.

BlueLabel
www.bluelabel.net