“De markt rondom veiligheid is sterk in beweging”
DONAR Groen is specialist op het gebied van handgereedschap, persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) en beroepskleding voor de groensector. Dankzij een strengere wetgeving en een groeiend bewustzijn merkt Ralph van der Hulst een stijgende belangstelling voor veiligheid. “Groot voordeel daarbij is dat er tegenwoordig steeds meer keuze is in oplossingen.”
Onder leiding van Frans van der Hulst en zoon Ralph – die sinds kort het directeursstokje van zijn vader heeft overgenomen – staat bij DONAR Groen een team specialisten klaar om professionals in de groensector te voorzien van het beste materiaal voor iedere opdracht. Naast traditionele gereedschappen, heeft het bedrijf ook oog voor innovaties in de markt, zoals ergonomische gereedschappen, die het werkproces van de professionals verder kunnen verbeteren. Ralph van der Hulst: “We hebben ons gespecialiseerd op het gebied van professioneel handgereedschap, persoonlijke beschermingsmiddelen, klimmaterialen en werkkleding.” Het bedrijf levert voornamelijk aan professionele eindgebruikers, zoals hoveniers, sociale werkplaatsen, gemeenten en groenvoorzieningsbedrijven door heel Nederland.
Schoffel en spade
Bij veel handgereedschappen die het bedrijf verkoopt, is veiligheid niet zo’n issue. “De risico’s bij schoffels, harken en spaden zijn bescheiden. Als we al iets moeten uitleggen dan is het over de kwaliteit van deze producten, bijvoorbeeld de kwaliteit van het metaal.” Wat uiteraard wel speelt bij de genoemde gereedschappen is dat bijvoorbeeld een schoffel afgestemd moet zijn op de lichaamslengte van de gebruiker en dat de steellengte van een spade afgestemd moet worden op de werkzaamheden. Bij rooien gebruik je een andere lengte dan bij het laden van een kruiwagen. Een open deur is dat de materialen scherp moeten zijn, maar in de praktijk valt dat nog wel eens tegen. “Uiteraard komt goed materiaal de veiligheid alleen maar ten goede.”
Belangrijker zijn veiligheidspunten rondom de persoonlijke beschermingsmiddelen, de zogenaamde PBM’s. Van der Hulst noemt bijvoorbeeld hoofd-, gezichts- en handbescherming. “Denk aan gehoorbescherming als je met de motorzaag werkt, en een veiligheidsbril om zaagsel in de ogen te voorkomen. En gehoor- en gezichtsbescherming voor wie met de bosmaaier werkt.” Hij merkt dat zonder die bescherming nog maar zelden gewerkt wordt. Zag je vroeger bijvoorbeeld nog wel eens mensen op gympen aan het werk, tegenwoordig heeft iedereen degelijke werkschoenen aan. “Dat komt zowel door de strengere wetgeving vanuit de Arbo als de bewustwording bij werknemers en werkgevers zelf. Werkgevers pakken de verantwoordelijk om risico’s te voorkomen steeds beter op.”
Prijsklassen
Van der Hulst geeft enkele willekeurige voorbeelden over hoe specifiek tegenwoordig met veiligheid wordt omgegaan. Wie bijvoorbeeld met een bosmaaier langs de (snel)weg werkt, moet uiteraard gehoorbescherming gebruiken. Daarbinnen is nogal wat keuze, afhankelijk van de decibels waartegen beschermd moet worden. “Maar werkend langs de weg is het natuurlijk nog wel heel belangrijk dat je een claxonnerende auto hoort aankomen. Hoor je helemaal niks dan werkt de bescherming averechts.” Bij gehoorbescherming is daarom een indeling gemaakt in verschillende normen, net zoals dat ook is gebeurd bij werkhandschoenen en zaagkleding. Bij handschoenen is er een klasse 1, 2 en 3. Klasse 1 is voor de simpele klussen, klasse 2 voor klussen met mechanische risico’s en klasse 3 voor de meest complexe klussen met zeer ernstige, soms zelfs dodelijke risico’s. “Zo’n zelfde indeling is er bij schoenen.”
Er zijn tegenwoordig ook meer verschillende prijsklassen. Goedkopere zaagkleding zit wat minder comfortabel en wordt aangetrokken wanneer er maar even gezaagd hoeft te worden. Wie een hele dag zaagt, trekt een makkelijker zittend, duurder pak aan. “Omdat er nu ook keuze is in goedkopere kwalitatief goede kleding en handschoenen, worden die makkelijker besteld. De aanschafdrempel is verlaagd.”
Ergonomisch gereedschap
Van der Hulst merkt groeiende aandacht voor ergonomisch gereedschap. Hoe lichter een takkenschaar werkt, en hoe zachter de stootranden zijn, hoe minder het lichaam wordt belast. “We moeten immers al tot ons 67e doorwerken, dus behoedzaam en veilig omgaan met het lichaam staat tegenwoordig hoog op de prioriteitenlijst.” Hetzelfde geldt voor snoeischaren, die moeten liefst zo goed mogelijk afgestemd zijn op de handpalm van de gebruiker. Ook moet er rekening gehouden worden met links- of rechtshandig en kleine of grote hand. ”Daar wordt tegenwoordig steeds meer over nagedacht.” Voor wie een hele dag met een snoeischaar werkt, is uiteraard de accu-schaar een oplossing. Veilig omgaan met het lichaam is uiteraard ook een item bij tegelleggers. Hij vertelt over de Tegeldonkey. “Een prima hulpmiddel bij het optillen van met name grote tegels waarvoor nog altijd in veel tuinen wordt gekozen.”
Het uitdragen van informatie over veiligheid behoort volgens Van der Hulst ook tot de taken van DONAR Groen. Op de website wordt de informatie uitgebreid en het bedrijf organiseert op verzoek cursussen. “Er komen regelmatig bedrijven, scholen en gemeentes naar ons bedrijf voor een rondleiding of cursus over gereedschap en/of veiligheid. Om tijd te besparen is het ook mogelijk iets dergelijks op locatie te verzorgen. Indien gewenst nodigen we gelijktijdig leveranciers uit die over hun eigen producten komen vertellen.” Hij pleit ervoor dat ook scholen veiligheid hoger op de agenda zetten. “Het begint te leven, maar het mag zeker een belangrijker item worden.”