Boom van het Jaar

Artikel delen

De historische grensboom op het terrein van Trade Port Noord in Venlo is het winnende project in de landelijke competitie Boomproject van het Jaar 2018 (BvhJ), zo heeft de vakjury na lang wikken en wegen besloten.

VHG; prijsuitreiking Boomproject van het Jaar 2018; boomproject; winnaar Pius Floris; Boomproject Venlo; verplaatsen oude boom; Fred Roest Fotografie; tweeluik.com

In het juryrapport stelt de vakjury dat dit project van Pius Floris Boomverzorging gaat over de imposante en vakkundige verplaatsing van één monumentale, circa 200 jaar oude lindeboom, die in het landelijke register van de Bomenstichting staat en op de gemeentelijke lijst van monumentale bomen. Maar er gaat veel meer achter deze boom schuil. De linde staat symbool voor de totale duurzame gebiedsontwikkeling, waar de natuur leidend is: bedrijventerreinen worden zorgvuldig in de bestaande en nieuwe natuur ingepast, in plaats van andersom. De markante linde, die vroeger als grensboom van het boerenterrein dienst deed, moest worden verplaatst om een railterminal te kunnen ontsluiten. Er is een duurzame keuze gemaakt in het logistieke geweld van dit gebied: verplaatsen, niet kappen.

Foto: Prijsuitreiking BvhJ 2018, bronvermelding fotografie Fred Roest