BioBitumen succesvol toegepast

Artikel delen

De uitdagingen voor de toekomst zijn helder: 49% CO2-reductie in 2030 en 95% CO2-reductie in 2050. Het klimaatakkoord moet handen en voeten geven aan deze doelstellingen, maar de politieke discussie over dit onderwerp is momenteel nog in volle gang. “Maar we kunnen nu niet op onze handen gaan zitten”, stelt Bert Jan Lommerts, algemeen directeur van Latexfalt, “want dan hebben we in 2030 nog steeds niets bereikt.”

“Ook binnen de asfaltwereld zullen we ons steentje gaan bijdragen. Binnen het landelijk initiatief Asfalt-Impuls is CO2 al een belangrijk thema en diverse innovaties kunnen een bijdrage leveren aan de gestelde doelen, zo ook bitumen uit plantaardige bronnen”, aldus Lommerts.

“We hebben de diverse wereldwijde technische ontwikkelingen zorgvuldig gevolgd”, zegt Foeke Elzinga, Manager Commercie, “en we zien al contracten op de markt komen waarin bijvoorbeeld BioBitumen met meer van 25% plantaardig materiaal wordt gevraagd. Daar we reeds meer dan tien jaar ervaring hebben met plantaardige materialen was de ontwikkeling van een technisch en economisch haalbaar bindmiddel geen grote opgave meer. Dit is in een stroomversnelling gekomen door een specifieke aanbesteding in Brabant (Herinrichting N324 Oss-Grave met onder meer de doelstelling om gebruik te maken van materialen om te komen tot een ‘Biobased, Bio- en Circulaire Economie’).”

Hij vervolgt: “We hebben vorig jaar het BioBitumen, Modiseal® BIO 70-100, geleverd aan BAM voor de productie van ongeveer 10.000 ton asfalt. Dit jaar komt daar nog een vervolg op. Verwerkbaarheid van dit bitumen, de technische performance en de verwachte levensduur waren allemaal prima en onze klanten, de BAC asfaltinstallatie, Helmond en BAM Infra Asfalt waren zeer tevreden met het resultaat”.

“We zijn nu volop bezig met een nieuwe ontwikkeling, duurzaam bitumen voor ZOAB”, volgens Bert Jan Lommerts, “en zo blijven we ons steentje bijdragen aan duurzame mobiliteit in Nederland”.

Latexfalt, www.latexfalt.com