Dynamisch verlichte wand tunnel Gemeente Beekdaelen

Artikel delen

De N274 in Schinveld kan de verwachte verkeerstoename niet goed verwerken. De provincie wil met de reconstructie van de N274 in Onderbanken de doorstroming van het verkeer verbeteren. In maart 2018 is het officiële startsein gegeven voor dit project.

Als onderdeel van deze reconstructie komt er een ecopassage voor de Merkelbekerbeek in combinatie met een recreatief voetpand. Deze nieuwe onderdoorgang is onderdeel van een belangrijke fiets- en voetgangersverbinding en tevens een faunapassage.

IPV Delft heeft een totaal ontwerp opgesteld voor deze nieuwe onderdoorgang, bestaande uit een lichtwand, verlichting in de handregels van de trappen en twee toegangspoorten, inclusief verlichting. Armada Janse kreeg de opdracht om het ontwerp om te zetten naar een maatwerk lichtobject.

De zuidelijke wand van de tunnel is door Armada Janse voorzien van 30,5 strekkende meter dynamisch verlichte ledwand. De wand, bestaande uit polycarbonaat panelen, is op aluminium constructie profielen bevestigd. Rondom de dynamische wand zijn RVS beschermranden aangebracht die de wand beschermen tegen ‘gebruikers’-schade.

De verlichting van deze ledwand is voorzien van bewegingssensoren. Deze sensoren zorgen ervoor dat de verlichting wordt aangestuurd op het moment dat er een passant door de tunnel gaat, waarbij diverse interessante grafische beelden zichtbaar worden.

Daarnaast zijn de handregels in de trappen voorzien van verlichting en zijn er aan beide zijde van de tunnel verlichte toegangspoorten als ‘landmark’ geplaatst. In het kader van energiezuinigheid is de verlichting in deze elementen uitgerust met een schemerschakelaar die ervoor zorgt dat de verlichting inschakelt zodra de schemer zijn intrede doet. Dit geeft een veilig gevoel bij het betreden van de tunnel.

Het resultaat van deze nieuwe route, onder de N274, is een aanwinst voor de recreatiemogelijkheden in het gebied.