Aanleg Rottemerentunnel voltooid

Artikel delen

Na meer dan drie jaar uitvoering is de 2,2 kilometer lange Rottemerentunnel voltooid. Daarmee is de rivier de Rotte ook weer over de volle breedte beschikbaar gekomen voor roeiers en kanovaarders. Tijdens de bouw van de tunnel was steeds de helft van de rivier bevaarbaar.

Bouw Rottemerentunnel

Aanleg van de Rottemerentunnel. Inmiddels is de tunnel niet meer zichtbaar en is de Rotte weer over de volle breedte bevaarbaar. Foto: Rijkswaterstaat.

Samen met Rijkswaterstaat en bouwcombinatie De Groene Boog werkte het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) intensief samen bij de bouw van de tunnel onder de Rotte. De 2,2 km lange tunnel loopt verdiept onder het Lage Bergse Bos in het noorden van Rotterdam en kruist de rivier de Rotte. De tunnel maakt deel uit van de A16 Rotterdam. Dit is een nieuwe snelweg tussen de A13 bij Rotterdam The Hague Airport en de A16 bij Terbergseplein. De 11 km lange verbinding is ’s werelds eerste energieneutrale snelweg met tunnel. De nieuwe verbinding moet bijdragen aan betere bereikbaarheid en leefbaarheid van Rotterdam en Lansingerland. Eind 2025 wordt de A16 Rotterdam, met de Rottemerentunnel, in gebruik genomen.

In twee delen

De tunnel is ter hoogte van de Rotte in twee delen gebouwd om de hinder voor de gebruikers van de Rotte te beperken. Tijdens de bouw van de tunnel was daarom steeds de helft van de rivier bevaarbaar. “De Rotte is namelijk een heel belangrijke rivier voor waterafvoer richting de Maas. Door regenwater vanuit de polders naar de Rotte te pompen en af te voeren op de Maas, houden we de voeten in Rotterdam en omstreken droog”, legt dijkgraaf Toon van der Klugt de gedeeltelijke afsluiting uit.

Eelco Negen, projectmanager bij Rijkswaterstaat, voegt toe: “Al vroeg in het proces hebben we met HHSK en andere betrokken partijen om de tafel gezeten en afspraken gemaakt. HHSK heeft aangegeven dat de rivier in elke fase van de bouw voor een deel open moest blijven, zodat roeiers, kanovaarders en pleziervaart steeds langs de werkzaamheden konden blijven varen.”

Transformatie omgeving

Inmiddels is het tunneldak voorzien van een kleilaag en stroomt de Rotte over het dak van de tunnel. Met het weghalen van de laatste damwanden en bouwkuip is de gehele Rotte weer bevaarbaar. Het vrijgeven van de Rotte over de volledige breedte is een eerste stap in de transformatie van de omgeving naar een aantrekkelijk reactiegebied. Op dit moment worden de laatste technische installaties in de tunnel aangebracht, die daarna een jaar lang worden getest. Vanaf eind 2024 wordt dan de nieuwe beplanting aangebracht op het tunneldak.

Bij het ontwerp van het tunneldak is rekening gehouden met de plannen van het recreatieschap Rottemeren. Zij werken aan een kwaliteitsimpuls in het Lage Bergse Bos. De kwaliteitsimpuls zorgt voor een gevarieerder gebied, waar meer te zien en te ontdekken is en waar je het bos nog meer kunt beleven.

Bron: Rijkswaterstaat