Roulerend regenwater in modern stadspark
In het Grand Parc in Saint-Ouen, net buiten de pérephérique rondom Parijs, staat het roulatiesysteem van opgevangen regenwater centraal. In 2017 ontving het park daarvoor de prestigieuze LILA-award. Overigens mede dankzij de gebruikswaarde voor het publiek, de variatie aan sferen en de aandacht voor biodiversiteit.
Het Grand Parc ligt op een locatie waar de aanwezige industrie plaats moest maken voor moderne woningbouw. Bij de in 2017 gewonnen Landezine International Landscape Award (LILA), prees de jury het opvang-, roulatie- en filtersysteem voor overtollig regenwater. “Al het regenwater wordt hier opgevangen en rondgepompt, overtollig water stroomt de aangrenzende Seine in. En mocht de Seine eens buiten zijn oevers treden, is ook hier ruimte voor gereserveerd”, vertelt Olivier Philippe, mede-oprichter van Bureau AgenceTer dat verantwoordelijk is voor het prijswinnende ontwerp.
Wie het Grand Parc vanuit de nieuwbouwwijken nadert, valt op dat tussen straten en trottoirs smalle stroken groen zijn aangelegd. In het midden zijn deze verlaagd, de hellingen zijn bedekt met doek waarin openingen voor beplanting zijn gemaakt. Bij regenval loopt het overtollige water via het doek de goten in en via de goten gaat het richting het park. Aan de zuidzijde stroomt het eerst door in de bestrating geintegreerde filters. “Phyto-épuration, ofwel een zuiveringssysteem waarbij water van trottoirs en straten door met planten gevulde filters stroomt.” Uiteindelijk komt het gefilterde water terecht in de grote gracht die zich op de zuid- en (gedeeltelijk) oostgrens van het park bevindt.
Brede cascade
Al het opgevangen, gedeeltelijk gefilterde regenwater rouleert binnen het park. In de hoogst gelegen hoek bevindt zich een pomp die het water omhoog pompt om het via een brede cascade langzaam weer naar de lagere gedeeltes te verplaatsen. Al dit water is beschikbaar voor de beregening van de beplanting in het park. Om daar waterverspilling door verdamping te voorkomen, zijn overal dikke mulchlagen van boomschors en – op de meest zichtbare plekken – versplinterde cocosnootschillen aangebracht. Voor het watergeven van de door omwonenden bijgehouden groententuinen is er een extra tank ingegraven voor opslag. Gevuld is er voldoende water aanwezig voor twee droge zomerweken.
Het juryrapport behorend bij de LILA-award prees ook de ecologische waarde van het park. Delen van het park zijn niet toegankelijk voor bezoekers. Ze zijn onder andere afgesloten door gebruik te maken van hoogteverschillen. Binnen deze ruimtes groeien enkel inheemse plantsoorten waartussen vogels en insecten zich thuis voelen. Er zijn schuilplaatsen voor egels aangelegd en de muren die de hoogteverschillen opvangen zijn gemaakt van onregelmatig gevormde natuurstenen waartussen hagedissen zich thuisvoelen. In de voegen groeien ook tal van uitzaaiende vaste planten. Wat betreft de gebuikswaarde prees de jury het grote oppervlak aan groententuinen, de diverse speelruimtes voor kinderen – ingedeeld in leeftijdscategorieën – en de parkdelen waarin bezoekers zich in stilte kunnen terugtrekken.