Regenwater vasthouden en gebruiken voor stedelijk groen is de toekomst

Artikel delen

Naast wateroverlast hebben we de laatste jaren steeds vaker te maken met hittestress. Het vergroenen van de binnenstad, en dan met name door middel van bomen, is hiervoor een bewezen oplossing. Maar hoe zorg je ervoor dat alles groen blijft? Dit is één van de grote uitdagingen op het gebied van toekomstgericht watermanagement.

Waterafvoer in raalte

“Decennialang hebben we regenwater afgekoppeld door middel van wadi’s of ondergrondse infiltratievoorzieningen. Nadeel hiervan is dat nieuw groen hier niet zo veel aan heeft. Dit water zit vaak veel te diep voor de jonge wortels. Wij zijn ervan overtuigd dat het belangrijk is om eerst te kijken of je regenwater kunt gebruiken voor het behoud van stedelijk groen voordat je het gaat infiltreren of afvoeren.” Aan het woord is Rieks Hulst, Manager marketing en productmanagement bij ACO BV.

Regenwater gebruiken voor stedelijk groen

Door het veranderende klimaat zorgen hevige regenbuien veel vaker voor wateroverlast dan voorheen. Regenwater dat we in droge perioden fantastisch kunnen gebruiken voor stedelijk groen. Dit doet ACO door regenwater op te vangen, te reinigen en direct te transporteren naar (half)verzonken plantvakken. Hier wordt het bewaard en gedoseerd gebruikt voor de bewatering van de plantvakken.

De laatste twee jaar zijn enkele duurzame stedelijke afwateringssystemen (ID-Sas) toegepast op verschillende locaties. De praktijk laat zien dat deze ID-Sas systemen goed werken zonder extra onderhoud. Ze laten zich goed combineren met afwateringsproducten van ACO zoals lijnafwatering, zuiverings- en buffersystemen en pompen.

Illustratie werking waterafvoer

Geld besparen door te automatiseren

Als laatste koppelt het bedrijf hun stedelijke afwateringssystemen aan IOT Techniek. “Dit hebben wij recent gedaan in de gemeente Raalte. Hier krijgen twaalf plantvakken met bomen en planten “on demand” water. Op basis van sensoren wordt bepaald waar water nodig is en alleen die plekken worden gedoseerd van water voorzien. Binnenkort kunnen klanten via een dashboard zelf zien hoe het ervoor staat en eventueel zelf aanpassingen maken.”

Een goed werkend systeem in balans

Naast fabrikant is ACO specialistisch adviseur voor afwateringssystemen. Veel verschillende partijen raadplegen het bedrijf in de ontwerpfase (adviseurs, ontwerpers, gemeenten). ACO’s projectbureau verzorgt calculaties om zo tot een gebalanceerd systeem te komen waarbij alle stappen die nodig zijn goed op elkaar aansluiten. Dit is cruciaal voor een goed werkend systeem!

ACO
www.aco.nl