Focus op regenwatergebruik

Artikel delen

Water niet zomaar afvoeren, maar juist opslaan om het te kunnen gebruiken; dat is één van de grote trends op het gebied van watermanagement. “Bij alles op het gebied van duurzaam en klimaatbestendig omgaan met regenwater kun je aan ACO denken”, aldus directeur Paul Gruson van ACO Nederland. “Wij beschermen mensen tegen water zodat we geen natte voeten krijgen, maar we beschermen water ook tegen mensen, zodat het schoon blijft. Voorheen voerden we overtollig water zo snel mogelijk af, nu houden we het water liever vast om het lokaal te gebruiken.”

Paul Gruson, directeur ACO Nederland.

Paul Gruson, directeur ACO Nederland.

Water vasthouden is de toekomst

“Door ons veranderende klimaat worden we er mee geconfronteerd dat het soms een tijd niet regent en dat áls het regent, het veel harder regent dan voorheen. Door op die momenten water vast te houden en op te slaan, kunnen we het in droge perioden gebruiken.” In de klimaatadaptieve voortuin van onze nieuwe pand laten we mooi zien hoe dit werkt. “We vangen het regenwater dat we opvangen op ons dak op en slaan het ondergronds op in een buffer. Later gebruiken we het voor het irrigeren van onze bomen en planten. Dit Intelligente Duurzame Stedelijke Afwateringssysteem (ID-Sas) leveren we op grote schaal voor bijvoorbeeld binnensteden. Hier wordt het gebruikt om bomen en plantvakken van water te voorzien.” De systemen van ACO zijn heel gebruiksvriendelijk en efficiënt met water. Gruson: “Op basis van sensoren wordt bepaald waar het te droog is. Alleen naar die plekken wordt dan afgepast water gestuurd. Klanten kunnen via een dashboard zelf zien hoe het ervoor staat en eventueel aanpassingen maken.”

Voorkom hittestress

Gruson vertelt verder: “Met nieuwe oplossingen en technieken passen we ons aan op de veranderende behoeften in onze samenleving. Ook overheden zien het belang van milieu en klimaat. Met de huidige temperaturen kan het in de binnenstad wel drie tot zes graden warmer zijn dan daarbuiten. Bomen en planten zorgen voor schaduw, verkoeling en verdamping. Op die manier wordt hittestress voorkomen. Met onze watermanagementsystemen verloopt de watervoorziening van dit groen automatisch en hoeven gemeenten niet dagelijks met trekkers en watertanks rond te rijden, waardoor CO2-vervuiling en overlast wordt voorkomen. Bij de aanplant van nieuwe bomen is er vaak sprake van uitval, ofwel bomen die het eerste jaar niet overleven. Deze uitval wordt door deze manier van watermanagement ook significant minder. ”

#askACO

Ook interesse in klimaatadaptieve watermanagementoplossingen? ACO stelt hun kennis graag ter beschikking, zodat er beter doordachte en uitvoerbare oplossingen komen die snel te verwerken zijn en kosten besparen. “askACO” noemen ze dat. Van deze ‘way of working’ mogen ontwerpers, aannemers en opdrachtgevers gratis gebruik maken.

Collect, clean, hold, reuse

ACO
www.aco.nl