Elektrische Bobcat E10e gewoon te koop

Artikel delen

In april 2019, tijdens materieelvakbeurs Bauma, stond hij nog in een glazen kooi als prototype te pronke”n: Bobcat’s eerste elektrische minigraver, de E10e. Deze machine is nu gewoon te koop bij Nederlands importeur Inter-Techno.

De E10e beschikt over een ultramoderne en onderhoudsvrije lithium-ion accu met een geavanceerd managementsysteem, aldus de importeur met vestigingen in Apeldoorn, Dronten, Zevenhuizen en Breda. Qua gewicht is de elektrische E10e slechts 30 kilo zwaarder dan de huidige E10. Verder is er alles aangedaan om de machine zodanig om te bouwen dat hij dezelfde afmetingen heeft als de versie met dieselmotor. Ook is de gewilde binnendraaierkarakteristiek behouden gebleven.

Voor de twijfelaars hebben we goed nieuws: de E10e kan een volledige werkdag van 8 uur werken, doordat pauzes zijn te benutten voor het opladen van de accu. Met behulp van een externe superlader is de accu in minder dan 2 uur tot 80 procent op te laden. Verder kan de accu uiteraard ook gewoon ’s nachts worden opgeladen via het standaard 230V elektriciteitsnet. Daarnaast is de machine gemakkelijk te onderhouden en veilig te bedienen. Door het gebruik van laagspanning is geen speciale vergunning nodig om met de E10e te mogen werken.

Vanwege zijn elektrische aandrijving heeft de E10e een zeer laag geluidsniveau met een LpA (geluidsniveau voor bestuurder) van slechts 71 dBA, vergeleken met 80 dBA bij de standaard E10. Inter-Techno is daar zeer enthousiast over: “Dit is een halvering van het geluid van een vergelijkbare dieselmachine!” Dankzij de constante vermogenscurve van de elektrische aandrijflijn levert de E10e dezelfde of zelfs betere prestaties dan de E10z dieselversie. Dat maakt hem uitermate geschikt voor sloopwerkzaamheden binnenshuis, kelderprojecten en werkzaamheden in andere gevoelige gebieden waar geluidsarme en/of nachtelijke werkzaamheden verplicht zijn. Dat is iets waar niet alleen aannemers, maar ook verhuurbedrijven hun voordeel mee kunnen doen.

https://intertechno.nl/product/bobcat-e10e-elektrisch/