Mineralz verwerkt afvalstromen Thermphos

Artikel delen

Mineralz, dochteronderneming van Renewi, heeft een overeenkomst getekend met Van Citters Beheer (VCB) voor de verwerking van de complexe afvalstoffen en verontreinigde grondstromen afkomstig van het Thermphos-terrein in Zeeland. Diverse complexe afvalstoffen worden met de overeenkomst verwerkt op de eigen Maasvlakte deponie waarbij de verontreinigde grondstromen worden gereinigd op de Mineralz locatie Moerdijk.

Eind jaren ‘60 bouwde het Duitse chemiebedrijf Hoechst AG dit productiecomplex in Vlissingen. Na een grote reorganisatie ging de fosfordivisie in 1997 verder als zelfstandig bedrijf onder de naam Thermphos. Tot 2012 was Thermphos de enige fosforproducent van Europa. Door zware concurrentie vanuit Kazachstan, sterke stijging in elektriciteits- en grondstofprijzen gecombineerd met strengere milieueisen leidden in ditzelfde jaar tot het faillissement van de organisatie.

VCB coördineert namens de provincie Zeeland en de havenbeheerder North Sea Port de sanering van het terrein. Dinro Hobbel, CEO VCB: “We hebben gekozen voor de expertise en slagvaardigheid van Mineralz omdat zij in staat zijn ons te ontzorgen in het bieden van verantwoorde oplossingen voor de complexe afval- en grondstromen.”

Mineralz heeft veel ervaring in het verwerken van dergelijke complexe afvalstromen. “De deponie op de Maasvlakte is de enige klasse 1 stortplaats in Nederland. Voor Thermphos verwerken wij op deze locatie de niet-brandbare en niet-herbruikbare afvalstoffen, waarvan een deel in combinatie met immobilisatie. De deponie heeft speciale vergunningen voor de verwerking van deze gevaarlijke afvalstoffen als ook voor dit soort complexe afvalstromen”, aldus Paul Dijkman, Directeur Mineralz. “En op onze locatie in Moerdijk staat een grondreinigingsfabriek