Geen concessies aan machineveiligheid

Artikel delen

“Wij doen geen consessies aan machineveiligheid”. Het is een stevige uitspraak van Verhoeven Grondverzetmachines BV en Takeuchi Benelux, die ze met het Takeuchi Safety Guard systeem gelukkig wel waarmaken. Want voor het eerst is er een systeem te koop dat de bewegende machine abrupt stilzet zodra er mens, dier, voertuig of zelfs een muurtje te dichtbij komt.

Het Safety Guard systeem (TSG) werkt zowel tijdens het rijden als tijdens het zwenken met de bovenwagen. Is dat al bijzonder, nog opmerkelijke is dat deze techniek nog niet eerder (seriematig) op hydraulische graafmachines is geleverd. Er bestaan weliswaar allerhande veiligheids- en detectiesystemen, maar geen van allen grijpt automatisch in bij dreigende gevaren. Dat is anders bij TSG. Dit veiligheidssysteem zorgt ervoor, dat machinisten én grondwerkers met een veilig gevoel hun werkzaamheden kunnen uitvoeren.

Eenvoudige werking

Het systeem kan ook op bestaande machines worden aangebracht. Daarbij wordt een set van sensoren geplaatst op de achterzijde van de machine. Deze sensoren meten de afstand van de machine tot alle objecten die zich buiten het directe zichtveld van de machinist bevinden. Ook wordt speciale software ingebouwd, waarmee continu de rijsnelheid en zwenksnelheid van de bovenwagen wordt gemeten. Hierdoor is de graafmachine altijd alert op botsingen en/of aanrijdingen. Zodra TSG zoiets detecteert worden alle bewegingen van de machine stopgezet. De motor blijft doordraaien. Na een paar seconden wordt de bediening van de machine automatisch vrijgegeven en is de machinist in staat om voorzichtig weg te zwenken of te rijden. We hebben het al eens eerder gezegd: een dergelijk systeem moet standaard worden op alle bouwmaterieel.

Verhoeven Grondverzetmachines BV – www.verhoevenbv.com