Duizendste composiet brug in productie

Artikel delen

Een bijzonder moment in ontwikkeling van prefab composiet bruggen: de 1000ste prefab composiet brug met InfraCore® Inside van het Rotterdamse FiberCore Europe is besteld en komt te liggen in de Gemeente Tholen. De brug is onderdeel van een project van Aquavia (onderdeel van KWS) uit Sas van Gent, waarin drie composiet bruggen worden geplaatst.

De Canadabruggen in het Belgische Brugge houden momenteel het record voor de langste prefab brugdeel uit een stuk (42 meter).

Dit zijn niet de eerste composiet bruggen voor de Gemeente Tholen; eerder werden er door FiberCore al vier bruggen geleverd. De brug wordt naar verwachting deze zomer geplaatst. Deze vertegenwoordigt een mijlpaal in de jonge geschiedenis van composiet als constructiemateriaal voor de bouw van bruggen. FiberCore stond aan de wieg van deze revolutionaire ontwikkeling.

In 2007 plaatste FiberCore Europe ’s-werelds eerste prefab composiet brug in Dronten.

Geschiedenis wordt geschreven

In 2007 plaatste FiberCore Europe ’s-werelds eerste prefab composiet brug in Dronten. Met de ontwikkeling van de InfraCore® technology was het bedrijf in staat hoogwaardige constructies te leveren. De bruggen zijn bovendien duurzaam, onderhoudsarm en gaan zeker honderd jaar mee.
Medio 2020 heeft FiberCore Europe (meer dan) duizend constructies ontwikkeld, ontworpen en geproduceerd. Niet alleen bruggen en brugdekken, maar ook sluisdeuren. Waaronder de grootste prefab composiet sluisdeuren ter wereld in het Wilhelminakanaal bij Tilburg, in opdracht van Rijkswaterstaat. Maar ook de langste prefab composiet bruggen ter wereld komen uit de Rotterdamse fabriek van FiberCore vandaan. De Canadabruggen in het Belgische Brugge houden momenteel het record voor de langste prefab brugdeel uit een stuk (42 meter). De langste prefab composiet brug (zonder tussensteunpunten, 37 meter) ligt over de Noord-Om in Gemert.

De langste prefab composiet brug (zonder tussensteunpunten, 37 meter) ligt over de Noord-Om in Gemert.

Erkend bouwmateriaal

Inmiddels is composiet een erkend bouwmateriaal in de (bruggen)bouw en infra. FiberCore bruggen met InfraCore® Inside worden gebouwd passend binnen de Eurocode en de CUR 96:2019; de standaarden voor veilig bouwen. De bruggen zijn duurzaam, onderhoudsvrij en passend in een circulaire economie; ze zijn volledig en eenvoudig herplaatsbaar.

Grootste prefab composiet sluisdeuren ter wereld in het Wilhelminakanaal bij Tilburg, in opdracht van Rijkswaterstaat.