‘Tweede leven brug’ gebouwd op Floriade

Artikel delen

Op het Floriade-terrein in Almere is een nieuwe brug opgeleverd, die gemaakt is van hergebruikte brugonderdelen. Bouwer Dura Vermeer nam het initiatief om onderdelen van een oud viaduct te oogsten en opnieuw in te zetten in deze ‘tweede leven brug’ op de wereldtuinbouwtentoonstelling, die haar deuren in 2022 opent.

De nieuwe bestemming betreft een fiets- en voetgangersbrug van 80 meter over het Weerwater, die bijna volledig is samengesteld uit ‘tweede leven’ materialen: er worden nagenoeg geen nieuwe grondstoffen gebruikt. De brug bestaat voor een groot deel uit oude brugdelen van het fiets- en voetgangersviaduct Bolgerijsekade nabij Vianen. Deze brug over de A27 werd maar weinig gebruikt en was niet meer in staat de aanrijbelasting op te nemen. De modules van de bovenbouw van de brug waren eenvoudig te demonteren en alle constructieve bouwinformatie uit het verleden was nog beschikbaar. Dura Vermeer koos er in 2019 voor om de modules te oogsten en in depot te plaatsen tot de mogelijkheid tot herinzet zich voordeed.

Bruggencampus Flevoland-Floriade

Die kans ontstond al vrij snel binnen de ontwikkelopgave van Floriade in Almere. Vanuit de gemeente Almere en provincie Flevoland werd de Bruggencampus Flevoland-Floriade opgericht: een praktijkomgeving voor de ontwikkeling en toepassing van innovatieve en circulaire bruggen binnen Floriade, met een duurzame invulling van de grote vervangingsopgave van bruggen als doel.

Tweede leven

Het ontwerp dat Dura Vermeer samen met Arc2 Architecten maakte voor deze ‘tweede leven’ brug, sloot naadloos aan op deze ambitie. De betonnen hoofdliggers komen uit de oude fiets- en voetgangersbrug over de A27. De stalen dwarsdragers vinden hun oorsprong in een oude gevelsteunconstructie. De houten dekliggers en -planken zijn gezaagd uit oude hardhouten damwanden en spoorbielzen. Als fundering zijn tweedehands stalen buispalen gebruikt en de leuning is gezaagd uit oude spoorbielzen.