Mercedes-Benz koploper bij elektrische bestelwagens

Artikel delen

Mercedes-Benz is vroeg begonnen met het in de markt zetten van volledig elektrisch aangedreven bestelwagens en dat betaalt zich nu uit. Toen eind vorig jaar de balans werd opgemaakt, bleek Mercedes-Benz “met afstand het populairste merk in de klasse van de elektrische bestelwagens.” Het breedste EV bestelwagengamma in ons land omvat inmiddels de eVito gesloten bestelwagen, de eVito Tourer, de premium MPV EQV 300 en zeker niet te vergeten: de grote eSprinter.

busje evitoWe spreken met Mark Horsten, Sales Manager van Mercedes-Benz Nederland over die succesvolle marktontwikkeling en horen, dat afgelopen jaar de afzet van volledig elektrische bestelwagens in Nederland fors steeg ten opzichte van 2019: met maar liefs 31% tot 1.672 bedrijfsauto’s op grijs kenteken. Een kwart daarvan kwam voor rekening van Mercedes-Benz. Als we de op geel kenteken ingezette bestelwagens meetellen (denk aan taxibusjes e.d.), dan bedraagt het marktaandeel zelfs 30,9%. Daar zijn ze bij Mercedes-Benz Nederland met recht trots op, want het onderschrijft het belang dat moederbedrijf Daimler hecht aan een grotere duurzaamheid van transport en de daarvoor in te zetten voertuigen.

busje

Het begon met de eVito

In 2019 introduceerde Mercedes-Benz de elektrische versie van de populaire Vito bestelwagen. Daarmee zette het merk een belangrijke eerste stap op het gebied van lokaal emissievrij commercieel transport in stedelijke gebieden. De snel toenemende populariteit van elektrische bestelwagens leidde er toe, dat het jaar daarop het aanbod verder werd uitgebreid met de eSprinter, eVito Tourer en de EQV, de MPV die zowel zakelijk als privé een grote aantrekkingskracht uitoefent als elektrisch alternatief voor de bekende V-Klasse dieselauto. De EQV is bij ombouw tot dubbele cabine enerzijds aantrekkelijk voor vervoersactiviteiten door zijn forse laadruimte en anderzijds interessant voor privégebruik door zijn luxueuze uitrusting. Hij heeft een actieradius van ruim 350 kilometer.
Wie de prijslijsten bekijkt, ziet op het eerste oog behoorlijke verschillen tussen elektrische en brandstofversies. Gelukkig zijn er allerlei fiscale regelingen en subsidies mogelijk: van KIA en MIA tot specifieke subsidies voor elektrische rijden, plus een lagere bijtelling. De grootste winst blijkt tijdens het gebruik: minder onderhoud (sowieso is de eerste vier jaar onderhoud inbegrepen) en fors lagere ‘stookkosten’ (wel opletten waar en hoe de stroom wordt afgenomen).

auto laden

eVito meest verkocht

De eVito was vorig jaar de meest verkochte elektrische bestelwagen. Door zijn actieradius van circa 140 kilometer heeft hij zich weten te bewijzen in met name de pakketdienstensector, waar hij goed weg komt met zijn maximale GVW van 3200 kg. Hij heeft een elektromotor met 85 kW (116 pk) vermogen en een maximaal koppel van 295 Nm. De batterijcapaciteit is 41 kWh en bij een laadvermogen van 7,2 kW is hij in circa 6 uur tijd tot 100% op te laden. Er is een lange (5140 mm) en een extra lange versie (5370 mm), met respectievelijk 6 en 6,6 kuub laadvolume.
Naast de eVito bestelwagen is er de eVito Tourer, die als personenvervoerversie kan worden omgebouwd tot enkele of dubbele cabine-versie voor zakelijk gebruik. Hij heeft andere gebruikspecificaties, zoals topsnelheden tot 160 km/u. De 100 kWh accu maakt een actieradius van 360 kilometer mogelijk en is met de snellader in 45 minuten van 10% naar 80% te laden.

eSprinter: tot 11 kuub laden

Na de eVito kwam de eSprinter. Hij debuteerde als gesloten bestelwagen met verhoogd dak in de klasse tot 3,5 ton. De elektrische aandrijflijn levert 85 kW en een maximumkoppel van 295 Nm. Er is keuze uit twee capaciteiten: 55 kWh (netto 47 kWh) voor een lokaal emissievrij rijbereik van circa 143 kilometer bij een maximaal laadvermogen van 838 kg. Of 41 kWh (netto 35 kWh) en een actieradius van circa 108 kilometer. Het laadvolume van de eSprinter is 11 kuub. De batterijen liggen onder de laadvloer. Bij beide versies is snelladen mogelijk, waarbij de 55 kWh-versie met een maximaal laadvermogen van 80kW in ongeveer 25 minuten van 10 naar 80% is op te laden.

Mercedes-Benz Nederland BV
www.mercedes-benz.nl/bestelwagens

WLTP is betrouwbare testprocedure

Sales Manager Mark Horsten benadrukt, dat alle bij de eVito, eTourer, eSprinter en EQV genoemde maximale bereiken ‘WLTP-gecombineerde’ waarden zijn. Anders gezegd: de verbruikscijfers van ‘WLTP-combined’ zijn een gemiddelde van rijden in de stad, buiten de stad en op de snelweg, inclusief stops en snel optrekken. Hiermee bieden ze een veel betrouwbaarder opgave van de actieradius en het stroomverbruik, dan het geval was bij de oude ‘NEDC-waarden’ of bij het ‘WLTP-stadsverbruik’ waarop bepaalde fabrikanten van elektrische bestelwagens zich baseren.
WLTP is een afkorting van “Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure” en de opvolger van de sinds 1992 in Europa gebruikte NEDC-methode voor het meten van verbruiks- en emissiewaarden. Deze “New European Driving Cycle” werd oorspronkelijk ontwikkeld als theoretische testrit en kreeg steeds meer kritiek vanwege de onrealistische nabootsing van het rijgedrag.