Krachtige benzinemotor voor trilplaten

Artikel delen

Bad Laasphe: Handbediende grondverdichters worden traditioneel aangedreven door verbrandingsmotoren. Bekende fabrikanten van motoren bieden hiervoor hun producten aan en konden de emissies op het laatst sterk verminderen. Honda halveerde bijvoorbeeld volgens eigen opgave de afgelopen tien jaar de emissies van de benzinemotoren. Een reden waarom Weber MT een groot aantal trilplaten met dieselmotoren en als alternatief met benzinemotoren aanbiedt.

Weber MT biedt zware grondverdichter met benzinemotor aan

trilplaat

Andreas Klein (hoofd verkoop Duitsland, Benelux, Oostenrijk) vertrouwt op de beproefde, moderne motortechniek van Honda.

Bad Laasphe: Handbediende grondverdichters worden traditioneel aangedreven door verbrandingsmotoren. Bekende fabrikanten van motoren bieden hiervoor hun producten aan en konden de emissies op het laatst sterk verminderen. Honda halveerde bijvoorbeeld volgens eigen opgave de afgelopen tien jaar de emissies van de benzinemotoren. Een reden waarom Weber MT een groot aantal trilplaten met dieselmotoren en als alternatief met benzinemotoren aanbiedt.

Om vooruit lopende trilplaten zo licht als mogelijk te maken, worden deze van oudsher aangedreven door benzinemotoren. Maar ook bij grotere, zwaardere handbediende grondverdichters bieden deze motoren enkele voordelen. “Tegenover dieselmotoren zijn de benzinemotoren in de aanschaf aanzienlijker goedkoper en de discussie over de schadelijke roetdeeltjes speelt bij de benzinemotor geen rol”, licht Andreas Klein, hoofd verkoop Duitsland, Benelux, Oostenrijk bij Weber MT toe. “Wij vertrouwen daarbij op de beproefde en moderne benzinemotoren van Honda. Het onderhoud is betrekkelijk eenvoudig en het goede Honda-servicenetwerk scoort extra punten.”
Inmiddels loopt het modellengamma van de traploze voor- en achteruit lopende Weber MT-trilplaten en benzinemotor van de kleine, handzame CR 1 Hd, met net iets meer gewicht dan 90 kg, tot aan de nieuwe CR 9 Hd E, die 670 kg weegt en een centrifugaalkracht heeft van 100 kN. De nieuwe CR 9 Hd E grondverdichter is uitgerust met de Honda-benzinemotor GX 630. De elektrische start behoort net als een bedrijfsurenteller tot de basisuitrusting. De moderne 2-cilindermotor met digitale ontsteking en variabel ontstekingstijdstip overtuigt door een lager brandstofverbruik en uitstekende emissiewaarden. Met een werkbreedte van 75 cm, die tot 90 cm kan worden verbreed, en een werksnelheid tot 28 m/min., is de machine vooral geschikt voor het verdichten van grotere oppervlakken. Omdat de hand-armtrillingen onder de zogenaamde actiedrempel van 2,5 m/s² liggen, vervalt de documentatieplicht in het kader van de arbo-wet.
In de versie CR 9 Hd CCD zit bovendien de verdichtingscontrole COMPATROL. Deze Weber MT-ontwikkeling meet tijdens de verdichtingsrit de verandering in het trillingsgedrag en legt het verband met de bodemstijfheid. Het resultaat wordt eenvoudig door een led-schaalverdeling weergegeven. De COMPATROL-verdichtingscontrole laat zodoende conclusies met betrekking tot het draagvermogen van de bodem toe, maakt een gelijkmatige en volledige verdichting mogelijk en bespaart tot 25 % aan tijd en kosten.
“De toepassingen van grotere handbediende grondverdichters zijn veelzijdig. Meestal daar, waar zitwalsen te groot en te onhandig zijn, of een grote wendbaarheid is vereist, worden trilplaten, zoals de CR 9 Hd E ingezet. Daarbij kan deze de verdichtingsprestaties over het algemeen met walsen aan”, licht hoofd verkoop Andreas Klein toe.

Weber MT
www.webermt.com