Eerste terugblik op Matexpo 2021

Artikel delen

Tijdens de onlangs in Kortrijk (B) gehouden materieelvakbeurs Matexpo 2021 konden we sinds lange tijd weer eens ‘live’ naar nieuwe producten speuren en uiteraard onze zakenrelaties voorzichtig de hand schudden. Wat we tijdens onze ‘wandeling’ onder andere zagen was de première van de elektrische Hitachi ZE85, de introductie van nieuwe Panther-heupzenders en bij Yanmar de nieuwe generatie compacte minigravers met Stage V motor.

Tekst: Pieter de Mos

ZE85 brengtelektrische mobiliteit naar bouwplaats

Hij zou vorig jaar al in Europa op de markt komen, maar door Corona wordt dat een jaartje later: de 8,5 tons volledig elektrisch werkende graafmachine ZE85. Die is door Hitachi ontwikkeld in samenwerking met het Duitse KTEG (Kiesel Technologie- & Entwicklungsgesellschaft) en het Zwitserse ingenieursbureau SUNCAR HK AG.

 

 

Tijdens MATEXPO was hij te zien op de stand van dealer Luyckx uit Brecht. De ZE85 is gebaseerd op de Hitachi ZX85us en hij biedt een draaitijd van vier uur in zijn maximale configuratie. De capaciteitseisen zijn met behulp van verschillende batterijmodules aan te passen aan de werkzaamheden. De laadtijd is in te korten tot 35-45 minuten bij gebruik van een CCS2-interface tot 150 kW, waardoor hij in de lunchpauze is op te laden. Voor continue werken is laden met het CEE-net van 400 V mogelijk tijdens pauzes én tijdens het gebruik (plug-in).
De ZE85 biedt hetzelfde hoge prestatieniveau en bedieningscomfort als de ZX85US. De cabine is voorzien van airconditioning en de intuïtieve bedieningselementen geven een volledig overzicht van de machinestatus. Deze volledig elektrisch werkende graafmachine kan uit de voeten met een 0,28 kuubs graafbak en allerhande uitrustingsstukken voor de 8-9 tons-klasse.
Gelijktijdige primeur is de KTEG-powertree, een mobiele bufferopslagunit die mogelijk maakt om ook op afgelegen bouwplaatsen met weinig infrastructuur emissievrij op te laden.

Heupzenders toegevoegd aan bekende Panther-serie

De populaire Panther-serie van Tele Radio wordt uitgebreid met een drietal heupzenders met variabele configuratie. Het binnenwerk is gebaseerd op de populaire Panther PN-T19-2 met onafhankelijke PLd/CAT3 certificering, een veiligheidsniveau dat ook voor de nieuwe heupzenders geldt.

Alle Panther-zenders communiceren op de wereldwijd, vrij beschikbare 2,4 GHz frequentie en profiteren van een groot bereik en de uitgebreide keuze wat betreft ontvangers, aansluitmogelijkheden en accessoires. Met de heupzenders zet Tele Radio het succes van de aantrekkelijk geprijsde Panther PN-T19-2 ‘PLd’ voort.
De Panther PLd/CAT3 heupzender komt in drie varianten beschikbaar. De splinternieuwe Panther T27-02 is een standaardzender van ongeveer 24 centimeter breed met twee joysticks en twee schakelaars en hij is bij uitstek geschikt voor heffen en hijsen. Er kan ook worden gekozen voor maatwerk in een 24 centimeter of 33 centimeter brede behuizing.
De gebruikers kunnen zelf de knoppen, de frontplaat en programmering kiezen. Dankzij deze flexibiliteit is de Panther-heupzender breed inzetbaar voor verschillende gebruikersgroepen. Alle drie de zenders hebben een display en de IP67 beschermingsgraad.

Yanmar primeurs: Stage V minigravers en rupsdumper

Met een dertiental machines presenteerde Yanmar zich op MATEXPO, waaronder als primeurs rupsdumper C30 TV en de compacte minigravers SV15 VT, SV17 VT en SV19 VT. Met hun zuinige en uitstootarme Stage V motor zijn ze bedoeld voor werken in stedelijk gebied.

Yanmar rupsdumper C30 TV.

Bij de minigravers is er keuze uit een cabine- of canopyversie, die allebei een intuïtieve bediening en veel ruimte bieden. Deze 1,5 tot 2 tons minigravers zijn gemakkelijk te vervoeren. De bredere motorkap en snel te demonteren zijpanelen vergemakkelijken het onderhoud. De uitneembare cabinevloer geeft directe toegang tot hydraulische componenten, de brandstof- en hydraulische tanks plus de radiator. Het hydraulische ViPPS-systeem (ViO Progressive 3 Pump System) combineert kracht en snelheid en maakt een soepele en gelijktijdige werking van graaf- en zwenkacties mogelijk.
De C30R TV is Yanmar’s toonaangevende rupsdumper. Zijn lange onderwagenframe minimaliseert de bodemdruk om de tractie te maximaliseren. Het grote laadvermogen van 2.500 kg en de rijsnelheid van maximaal 11 km/u garanderen een hoge productiviteit. De bestuurder kan zijn stoel steeds draaien naar de rijrichting en dus altijd veilig vooruit kijken.

Yanmar ViO 23 minigraver.