In de Spotlight

Artikel delen

Productinnovatie draait om duurzaamheid en (lange termijn) beschikbaarheid

Het is nu niet meer voor te stellen, maar er was ooit een tijd dat de aankoop van projectbestrating nagenoeg alleen om de laagste prijs draaide. Nu spelen hele andere factoren een rol, waaronder duurzame productie. Maar: ook de beschikbaarheid van gereed product en grondstoffen. Dit is een goede ontwikkeling, echter vraagt het aan producenten veel innovatie om het beste naar boven te halen.

Traditionele keuzes staan onder druk

GeoRetron straatstenen

Enkele jaren geleden introduceerde MBI B.V., als beste keuze voor een ‘Hollands’ straatbeeld, de klassieke klinker GeoRetron. Vanuit esthetisch en economisch perspectief biedt deze projectbestrating veel voordelen. Dat is ook waarom de klinker zeer geliefd is voor de inrichting van, onder andere, nieuwbouw wijken. Door sociale en maatschappelijke ontwikkelingen zijn naast esthetiek en prijs nog een aantal factoren belangrijk geworden. Misschien wel belangrijker. Projectbestrating moet namelijk ook voldoen aan steeds hogere eisen op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en veiligheid. Traditionele keuzes komen daardoor onder druk te staan, aldus MBI.

Veel toekomstperspectief voor basismateriaal beton vanwege aanpassend vermogen

Beton is een zeer innovatief materiaal. Het wordt bij MBI nog volop ontwikkeld om, naast het esthetisch uiterlijk, de milieukosten steeds verder naar beneden te brengen. Hier is het bedrijf, als Steenmeesters van Nederland, trots op. Op basis van cijfers (de MKI-waarde) durft MBI te stellen dat GeoRetron naast esthetisch aantrekkelijk en economisch voordelig, ook de duurzaamste keuze is. Dit doen zij door uitgekiende recepturen te maken waarbij een minimale hoeveelheid cement gebruikt wordt. Ook worden er hulpstoffen toegevoegd, waardoor de maximale prestatie uit de grondstoffen gehaald. Tevens wordt daarbij gelet op  de combinatie van grondstoffen: de stenen moet immers ook circulair blijven. De meest duurzame betonreceptuur van MBI heet Duraton®. Overigens zijn alle MBI-stenen als Duraton® verkrijgbaar, niet alleen de serie GeoRetron.

Goede beschikbaarheid, nu en in de toekomst

GeoRetron stenen ogen als een klassieke klinker, maar hebben niet de bijbehorende nadelen. Het oppervlak van de steen blijft namelijk stroever dan bij de klassieke gebakken variant, waardoor er een bijdrage aan de verkeersveiligheid wordt geleverd.

Dat met de MBI-betonstenen verbluffende resultaten kunnen worden geboekt bewijzen de projecten op hun website. Ook is het, in tijden van schaarste en lange levertijden, een zeer prettige bijkomstigheid dat de beschikbaarheid hoog is en er snel geleverd kan worden.

MBI B.V.
www.mbi.nl