Levensduurverlengend onderhoud van asfalt

Artikel delen

Het lijkt bijna onmogelijk: ZOAB met een levensduur van 20 jaar. Toch is dit in theorie al mogelijk door het asfalt na vijf tot zeven jaar te behandelen met een levensduurverlengende Latexfalt bitumenemulsie, dat later nog eens te herhalen en aan het begin van het proces te kiezen voor ZOAB met betere bitumentechnologie. “Met bijvoorbeeld een DBFM-contract van 20 jaar kan dit heel gunstig uitpakken”, aldus Foeke Elzinga, Manager Commercie van Latexfalt.

Tekst: ing. Frank de Groot
Beeld: Latexfalt

latexfalt

“Het overgrote deel van de rijkswegen is inmiddels van ZOAB voorzien. Met alle voordelen qua waterafvoer en geluidsreductie. Iedereen kent de pluspunten. Maar ook de nadelen. Vooral de porositeit van de toplaag is aan erosie door het wegverkeer en vorst/dooi-effecten onderhevig. Dat heeft te maken met de veroudering van het toegepaste bitumen dat verhardt en het steenachtig materiaal minder adequaat kan binden. Door de ontwikkeling van een verjongingsmechanisme kan bitumen zijn functie langer uitoefenen. Een soort verjongingscrème voor ZOAB”, zegt Foeke Elzinga.

Nederlandse wegbeheerders raken steeds meer overtuigd van de voordelen van de bitumenemulsie met verjongingscomponent. Zo maakt Rijkswaterstaat flink wat budget vrij om in 2022 en 2023 wegen te behandelen. Foeke: “Wij zijn samen met een ander bedrijf de enige die een dergelijke speciale bitumenemulsie mag verwerken op snelwegen. Maar ook in Portugal raakt men enthousiast. Daar is voor de snelwegen de overheid de opdrachtgever, maar gaat het beheer na twee of drie jaar naar een private partij. Die onderhouden de weg dan uit tolgelden. Ze hebben daar een soort combinatie van ZOAB en SMA (Steen Mastiek Asfalt, red.). Na een proefvak in 2019 heeft men deze drie jaar gemonitord. Het verlies door steenslag is significant afgenomen. Ze zijn zo tevreden dat we nu 400.000 m2 snelweg gaan behandelen. Het potentieel in Portugal, maar ook Spanje waar men veel ZOAB toepast, is enorm.”

latexfalt

Hoe het werkt

Simpel gezegd is asfalt een mengsel van steenslag, zand en vulstof dat met bitumen – een product uit de aardolie-industrie – aan elkaar wordt gekleefd. Onder invloed van onder meer temperatuur, uv-instraling en stof verhardt de bitumen in de asfaltlaag steeds verder, waardoor er haarscheurtjes ontstaan en het bindende effect afneemt in de loop der jaren. Hierdoor kunnen steentjes losraken en schade aan het wegdek of aan passerende auto’s veroorzaken.

Oplossing van dit probleem is Modimuls® ZV van Latexfalt. Foeke legt uit: “Door inwerking van deze emulsie op de verouderde bitumen, krijgt deze zijn viscositeit weer terug. Daarnaast worden de verouderde steenslag en mastiek van het wegdek omhuld door de emulsie. Hierdoor herstelt ook weer de hechting met de omliggende stenen. Het is echter geen vulmiddel! De open ruimten blijven namelijk intact, zodat het waterafvoerende vermogen niet wordt verstoord. Door een speciale inblaastechniek kunnen we tot 80 procent diep in de ZOAB-laag komen. Dat kunnen we meten door jaarlijks bijvoorbeeld asfaltkernen te boren of de oppervlakte te scannen met lasertechniek. Overigens kun je ook dicht asfaltbeton (DAB) met deze emulsie behandelen.”

Foeke adviseert wel eerst schades aan het asfalt te herstellen, zoals kleine schades en rafeling: “Modimuls is geen reparatiemiddel, maar herstelt de oorspronkelijke eigenschappen van het asfalt. Maar normaal gesproken is het wegdek na vijf tot zeven jaar nog schadevrij. De emulsie werkt dan ook preventief en niet curatief.”

Wat het brengt

Door de behandeling met Modimuls® ZV is volgens Foeke een levensduursverlenging van vier tot zes jaar mogelijk: “Uitgaande van een levensduur van ZOAB van zeven tot twaalf jaar, ga je richting de vijftien jaar of nog meer. Door een tweede behandeling tijdens de levensduur komt de twintig jaar in beeld. Omdat veel DBFM-contracten – dat zijn contracten waar een wegenbouwbedrijf na de aanleg ook voor een langere periode het onderhoud verzorgt – uitgaan van twintig jaar, sluit dit mooi aan op die onderhoudsperiode.”

De aangebracht emulsie betekent geen beperking voor latere recycling: “Het asfalt is gewoon te recyclen. Er zitten geen vreemde stoffen in. We kunnen de volledig footprint aantonen. Verder wordt de emulsie  opgebracht met een temperatuur van circa 40°C, dus de CO2-uitstoot is beperkt. Daarbij werken we ook nog met een nieuwe wagen met grotere tank en een elektrisch verwarmde sproeibalk.” En hoe zit het met de kosten? Ook die rekensom valt gunstig uit: “Het vervangen van een vierkante meter asfalt is negen keer duurder dan het aanbrengen van een vierkante meter emulsie. We kunnen in een nacht 50.000 tot 60.000 m2 asfalt behandelen. Daarnaast kun je er een uur na applicatie al weer overheen rijden, dus de verkeersoverlast is ook minimaal. Het biedt alleen maar voordelen.”

Drie roadmaps

Het levensduurverlengende onderhoud is onderdeel van drie roadmaps waaraan Latexfalt werkt:

  1. duurzame bitumen via nieuwe bitumentechnologie;
  2. levensduurverlening met Modimuls ZV en Modiseal ZX technologie (behandeling lasnaden), en
  3. recycling via verjongings-technologie, waarbij het asfaltverjongingsmiddel Latexfalt Neomex HR wordt toegepast voor gerecycled asfalt ofwel granulaat.
Freesasfalt.

Freesasfalt.

Bitumen.

Bitumen.

Foeke licht toe: “Bij het eerste beschouw je ontwerp en aanleg, bij het tweede de exploitatiefase en bij het derde hergebruik bij het einde van de levensduur. Zo is de kring gesloten en ben je op weg naar optimale duurzaamheid binnen de levenscyclus. Je kunt natuurlijk perfect scoren met een verjongingsbehandeling, maar als je niet tegelijkertijd aan het begin van het proces naar goede materialen kijkt en aan het eind van de levenscyclus het freesasfalt als nieuwe grondstof buiten beschouwing laat, dan doe je de duurzaamheidsstrategie ernstig tekort. We kunnen écht inhoud geven aan verduurzaming van onze rijkswegen.”

Inmiddels raken Rijkswaterstaat en aannemers steeds meer overtuigd van de voordelen. Foeke: “Voor wat betreft de levensduurverlenging met een eerste emulsielaag hebben wij al verschillende projecten uitgevoerd. De techniek heeft zich in de praktijk bewezen. De resultaten sluiten ook naadloos aan bij de nieuwe methodiek van Rijkswaterstaat om steenverlies van ZOAB te kunnen meten. Met onze behandeling blijkt dat verlies sterk wordt gereduceerd. We geven ook garantie op het resultaat van deze behandeling. Met de andere roadmaps van bitumentechnologie en 100% recycling zitten wij tegen de werkelijkheid aan; daar is nog verdere ontwikkeling nodig om garanties te kunnen geven. Maar we zijn er dichtbij. Ik zie persoonlijk wel dat wij over een paar jaar die levensduurverdubbeling kunnen waarborgen.”

Latexfalt
www.latexfalt.com