Compact, wendbaar en compleet

Artikel delen

“Het is een erg fijne machine om mee te werken”, zegt John van Dommelen. Hij is eigenaar van Van Dommelen Grondwerken en Cultuurtechniek in het Brabantse Esbeek. “We gebruiken hem veel. Deze kniklader past perfect bij het werk dat we uitvoeren.”

Tekst en beeld: ing. Frank de Groot

manitou

John van Dommelen aan het werk met de Manitou MLA4-50 kniklader.

Het is een fraaie dag als we arriveren bij Van Dommelen Grondwerken en Cultuurtechniek. Aan de voorzijde van het terrein staat een tuincentrum met eigen gekweekte perkplanten. “Die is open van februari tot eind juni. In het najaar verkopen we onder meer Violen en Chrysanten. Achter de kwekerij bevindt zich Van Dommelen Grondwerken en Cultuurtechniek”, vertelt John.

Het grondwerkbedrijf verzorgt diverse soorten grondwerken in de omgeving, maar ook tuinaanleg en bestratingen, meestal op privé terreinen. Op de website zijn de aanleg van een kikkerpoel in natuurgebied, een paardenbak, privé zwembad, natuurbegraafplaats en fraaie tuinen te zien. “Het gaat om middelgrote en kleine grondwerken, die vaak veel precisie vragen. Dan heb je goede machines nodig. Voordeel van de Manitou MLA4-50 kniklader is dat deze heel compact en licht is. Je kunt dus ook prima grondwerk verrichten in tuinen achter woningen, zonder alles te beschadigen”, zegt John.

Herkomst

De Manitou kniklader is in september 2021 gekocht. “We hadden al een Mustang 506, maar die wordt tegenwoordig in Nederland onder de merknaam Manitou geleverd. Omdat we tevreden zijn over die Mustang, hebben we vorig jaar bij onze vaste dealer gekozen voor de Manitou kniklader”, zegt John. Hij koos voor de basisversie, maar die blijk al verrassend compleet te zijn: “De machine wordt standaard met een bak geleverd en hydraulische vergrendeling. Je hoeft de bak dus niet handmatig te vergrendelen. Ook zit er standaard een sper differentieel op, werkverlichting, verstelbaar stuur en een vlakke bodem. Wij hebben de overkapping weggelaten, maar dat kan dus ook. De machine is dus zo compleet, dat voor ons de basisuitvoering al volstaat. Die complete uitrusting zorgt ook voor een hoge restwaarde.”

manitou

Manitou biedt trouwens een groot aantal accessoires aan voor deze machine. De gebruiker kan onder meer kiezen voor een borstel, balen- of mestvork, palletvorken, pelikaanbak, dozer blad, hydraulische hamer, potten- of balenklem, sneeuwschuiver en diverse soorten bakken.

In de praktijk

manitouJohn klimt op de machine en laat het gebruiksgemak zien bij het afgraven van een grondpakket en het lossen daarvan in een kiepwagen achter een tractor. “De machine heeft een grote uitbreekkracht, waardoor deze ook bij veel weerstand in de grond goed blijft functioneren. Wat verder opvalt is de enorme wendbaarheid en robuustheid. Tot slot is de machine zonder bak maar 1,33 meter breed en zonder overkapping en ingeklapte ROPS-beugel maar 1,84 meter hoog. Je kunt dus bijna overal komen.”

Met groot gemak ontgraaft John met de kniklader een deel van de berg grond die op het terrein ligt en vult daarmee razendsnel de kiepwagen. Verrassend hoe snel dat gaat met zo’n compacte machine. Met een bodemvrijheid van 25 centimeter zijn de meeste obstakels ook geen probleem. “Fijn is ook dat als er iets is ik met één telefoontje naar de dealer geholpen wordt. Want langdurige stilstand wil je niet. Maar tot nu toe heb ik nog geen storingen gehad. Het is gewoon en hele fijne machine.”

Technische gegevens

Manitou ML A 4-50

manitouStatische kieplading met bak (recht): 1.839 kg.
Statische kieplading met bak (volledige omwenteling): 1.205 kg.
Statische kieplading met vorken (recht): 1.480 kg.
Statische kieplading met vorken (volledige omwenteling): 971 kg.
Max. hoogte van het draaipunt van de arm: 3,01 meter.
Max. hefhoogte (onder de vorken): 2,77 meter.
Lostrekkracht aan de bak: 2412 daN.
Onbelast gewicht (met vorken) met overkapping met 2 palen: 2.740 kg.
Lengte zonder bak: 3,55 meter.
Breedte zonder bak: 1,33 meter.
Totale hoogte met cabine: 2,32 meter.
Motor: 4 cilinder, 2200 cm3.
I.C. Motorvermogen / Vermogen (kW): 47 PK / 35 kW.
Max. koppel / Motorkoppel: 1680 Nm / 137 rpm.
Maximale snelheid: 20 km/hr.

Manitou
www.manitou.com