Relly minishovel steelt show tijdens open dagen De Schans

Artikel delen

Tijdens de open dagen van De Schans in Hedel was het de nieuwe serie Relly minishovels die de show steelde. Dat had meer dan één reden. Niet alleen zijn ze zowel met dieselmotor als met een volledig elektrische aandrijving verkrijgbaar, ze worden ook door een dochteronderneming van De Schans geproduceerd. En dat komt mede door een juridisch geschil tussen De Schans en Gebr. Geens over de toekomst van de Knikmops en Rollmops.

Tekst: Pieter de Mos

mini shovel

Relly 1.0 als bestratingsmachine.

Met de komst van de Relly is De Schans een bedrijf geworden dat niet alleen machines verkoopt en service verleent, maar ook een eigen productie heeft onder de naam DSave BV. “Daarmee hebben we de volle controle over de gehele keten, van de bouw van de machine tot de aflevering bij de klant en de service. Voor die langdurige cyclus durven we de volle verantwoordelijkheid te dragen, zonder afhankelijk te zijn van andere partijen.”

Aan het woord zijn Reinoud van der Schans, Mariëlle van den Oord en Wim van Overdam, de directie en het management van De Schans. Tussen de regels door lezen we hun reactie op de problemen die zijn ontstaan, nadat de bouwers van Knikmops en Rollmops, de Gebr. Geens uit België, in eerste instantie niet wilden meewerken aan de elektrische plannen van De Schans. Dat leidde uiteindelijk tot de ontwikkeling van de Relly. Dat Gebr. Geens inmiddels wel een eigen elektrische Knikmops heeft gepresenteerd maakt de situatie des te wranger voor beide partijen. De rechter zal nu een besluit moeten vellen over het merkenrecht en de verkooprechten van de Knikmops en Rollmops. De Schans heeft immers aan de wieg gestaan van hun ontwikkeling en er jarenlang goede verkoopcijfers mee behaald.

Mini-shovel opnieuw uitgevonden

“Het beste van alles wat we in de markt zijn tegengekomen, gecombineerd in één machine.” Je hoort het PR-man Jan-Willem Slegh zeggen over de nieuwe Relly mini-loaders. Compacte elektrische machines zijn in opmars, maar het aanbod is nog altijd beperkt. Zonder Zero Emission machines loop je als stratenmaker steeds vaker het risico te worden uitgesloten bij een aanbesteding. Daarom zette De Schans extra vaart achter de ontwikkeling van drie nieuwe knikladers onder de merknaam Relly. Ze hebben een capaciteit van 1.000, 1.300 en 1.800 kg. Tegelijkertijd zorgt de discussie over Knikmops en Rollmops bij De Schans voor een zodanige onzekerheid, dat het bedrijf inmiddels van elke Relly ook een versie met dieselmotor van Kubota heeft uitgebracht.

De Relly knikladers hebben een eenvoudige bediening en duurzame constructie. De Relly 1.0 is de kleinste uit de reeks. Hij weegt 1.250 kg en kan tot 1.000 kg heffen. De Relly 1.3 weegt 1.650 kg en biedt met een hefkracht van 1.250 kg en een snelheid van 18 km/u net iets meer. De 2.200 kg zware Relly 1.8 is speciaal ontwikkeld als krachtpatser voor het verplaatsen van machinale bestratingspakketten met een gewicht van maximaal 1.800 kg.

De Schans BV
www.deschansbv.nl en www.rellyminiloader.nl