Snel veranderende markt vraagt innovatiekracht

Artikel delen

De ontwikkelingen gaan hard in de ondergrondse infra. Denk aan de aansluiting van zonne- en windparken op het netwerk, verzwaring van het bestaande elektriciteitsnetwerk, afkoppeling van bestaande woningen van aardgas, opkomst van warmtenetwerken en aanleg van datanetwerken. En dan graag ook milieuverantwoord en veilig. De Van Voskuilen Groep ziet al die ontwikkelingen als een uitdaging om te innoveren en groeit hierdoor fors. Een gesprek met directeur Albèr van Ee van dit familiebedrijf: hoe loods je een bedrijf door de huidige stroomversnellingen?

Tekst: ing. Frank de Groot
Beeld: Van Voskuilen Groep

Baby op schoot van een man op een trekker

Albér van Ee, Algemeen directeur van Voskuilen Groep, als baby op schoot bij Frans van Voskuilen op een van de eerste trekkers.

In 1964 kocht Dik van Voskuilen een vier jaar oude tractor en Van Voskuilen werd geboren. Er werd intrek genomen in de stallen van de boerderij van opa en oma Van Voskuilen in Woudenberg. Na de nodige verbouwingen en uitbreidingen werd de hoofdlocatie de laatste jaren toch echt te klein. Met een groot feest op 29, 30 en 31 maart werd een nieuwe hoofdkantoor in Ede geopend. Maar het bedrijf behoudt de werkplaats in Woudenberg en heeft ook kantoren in Apeldoorn, Harmelen, Benthuizen en Meppel. In de voormalige hoofdvestiging in Woudenberg verblijven momenteel asielzoekers.

“We hebben nu ongeveer 350 werknemers en 250 tot 300 inleenkrachten, dus we zijn als familiebedrijf hard gegroeid”, zegt Albèr van Ee, die als sinds 1996 binnen het bedrijf werkzaam is. Zijn moeder is de zus van Dik en Frans van Voskuilen en zijn vader Ab is ook altijd werkzaam geweest binnen het bedrijf. Hiermee blijft het familiegevoel in stand. “De eerste klus voor Dik van Voskuilen was in 1964 voor het gemeentelijk Gas en Waterbedrijf Ede, dat opgegaan is in Alliander en Vitens. Dat zijn nog steeds opdrachtgevers. Dus de cirkel is weer rond nu we in Ede ons nieuwe hoofdkantoor hebben.”

Het bedrijf is thuis in de volledige ondergrondse infratechniek en realiseert en onderhoud leidingen en kabels. Albèr: “Maar de laatste jaren worden er door opdrachtgevers steeds meer uitdagingen op ons bordje gelegd. Ook de engineering schuift steeds meer naar ons toe, dus dat doen we ook in steeds meer gevallen. We hebben op de afdeling engineering al ruim veertig deskundigen zitten!”

Man op een trekker

Albèr van Ee, Algemeen directeur Van Voskuilen Groep, bij de trekker waar het allemaal mee begon: “De laatste jaren worden er door opdrachtgevers steeds meer uitdagingen op ons bordje gelegd. Daardoor kunnen we nu ook de volledige engineering van projecten doen.”

Gasleidingen

Gietijzeren gasleidingen

Van Voskuilen kan bestaande oude gietijzeren gasleidingen relinen.

Eén van de expertises van het familiebedrijf is aanleg en onderhoud van gasleidingen. “Eigenlijk is het zonde dat woningen massaal van gasleidingen worden losgekoppeld. Nieuwbouw heeft zelfs geen gasaansluiting meer. Kijk, van aardgas willen we af, maar we hebben ook waterstofgas en groen gas. Voorlopig lijkt vooral de industrie in de toekomst te gaan profiteren van waterstofgas, maar wellicht wordt dit voor woningen in de toekomst ook interessant. Dan is het toch zonde dat die aansluitingen er niet meer zijn?”

Door Van Voskuilen zijn diverse innovatieve technieken ontwikkeld op het gebied van gasleidingen. “Wij kunnen bijvoorbeeld bestaande oude gietijzeren gasleidingen relinen. Daarbij verlijmen wij een kous aan de binnenzijde van de gietijzeren buis en is deze weer bruikbaar, met minimaal graafwerk in overvolle binnensteden. Relinen geeft minder milieuschade, verkeershinder en werkoverlast”, aldus Albèr.

Gerelinde buis.

Gerelinde buis.

Relinen van gietijzeren leidingen

Middels de innovatieve techniek LMI – Live Mains Insertion – kan er sleufloos een nieuwe kunststof gasleiding in een bestaande gietijzeren leiding worden aangebracht.

“Maar we kunnen ook middels de innovatieve techniek LMI – Live Mains Insertion – sleufloos een nieuwe kunststof gasleiding in de bestaande gietijzeren leiding inbrengen. Hierbij blijft de bestaande gasleiding onder druk staan, waardoor de eindgebruikers niet zonder gas komen. Bij waterleidingen wordt middels dezelfde techniek een nieuwe leiding in een bestaande drukloze waterleiding geschoven. Dit heet Dead Mains Insertion, of DMI.”

Er is verder een techniek ontwikkeld om oude gas- en water aansluitleidingen sleufloos uit de grond te halen. Met een Pipe Puller wordt met behulp van een hydraulische lier en speciale staalkabel de aansluitleiding eenvoudig uit de grond getrokken. En door er een nieuwe leiding achteraan te trekken, wordt deze in hetzelfde proces vervangen. Deze ‘Kobus’ is perfect voor vervanging van bijvoorbeeld leidingen in tuinen of andere plekken waar minimale overlast gewenst is.

Tot slot is er een techniek ontwikkeld om bestaande gasaansluitingen af te koppelen, zonder dat er afzonderlijk gasleidingen uit tuinen gegraven hoeven te worden. Deze techniek is perfect voor wijken die in verband met de energietransitie ingepland staan om op korte termijn van het aardgas af te gaan. “We verwijderen in de meterkast de aansluiting en spuiten dan foam in de gasleiding. Hierdoor ontstaat een gasdichte prop, waarna we de gasleiding in de woning afdoppen. Pas als een heel woningblok van het gas af moet in de toekomst, kun je met een graafmachine al die oude leidingen in één keer verwijderen. Dit kun je dan doen met minder gecertificeerd personeel, omdat het gasloos kan plaatsvinden.”

Machine waarmee sleufloos oude gas- en water aansluitleidingen uit de grond worden gehaald

Er is een techniek ontwikkeld om oude gas- en water aansluitleidingen sleufloos uit de grond te halen. Met een Pipe Puller (‘Kobus’) wordt met behulp van een hydraulische lier en speciale staalkabel de aansluitleiding eenvoudig uit de grond getrokken.

Elektriciteitsleidingen

Ook bij de aanleg van elektriciteitskabels gaan de ontwikkelingen hard. “Onze grootste klus ooit was het aansluiten van het Prinses Ariane Windpark in de Wieringermeer, één van de grootste windmolenparken op land. Dan praat je onder andere over 880 km kabel, 800.000 m3 grondverzet en het aanbrengen van 125.000 m3 aanvulzand aanbrengen. De 97 windmolens kunnen jaarlijks genoeg leveren om 125.000 huishoudens van stroom te voorzien. Daarmee wordt er jaarlijks 225.000 ton CO2-uitstoot vermeden. Door de opkomst van wind- en zonneparken komen er steeds meer van dit soort projecten.”

Daarnaast zijn er veel nieuwe energie- en wateraansluitingen nodig voor nieuwbouwwoningen. “Wij participeren samen met twee andere aannemers in de combinatie Trinitas Infra vof die op de Veluwe en in de Achterhoek nieuwe woningen aansluit. Verder zijn we betrokken bij de Netuitbreiding Friesland en Noordoostpolder. Het programma Netuitbreiding ‘Lelie’ bestaat uit circa 37 projecten die zijn gelegen in de Noordoostpolder en Friesland en vindt plaats in een bouwteam. Ook dit doen wij met een aantal combinanten. Ketensamenwerking is in deze het toverwoord.”

Vakmensen

Het krijgen van voldoende vakmensen voor de groeiende inframarkt is ook voor Van Voskuilen een uitdaging. “Wij leiden zelf onze mensen op in het Van Voskuilen Infra College. Wij bieden twee vakopleidingen op MBO-niveau aan, namelijk Monteur Elektra en Monteur Gas, Water & Warmte. Eén dag theorie en één dag praktijk wisselen elkaar om de week af, waarbij het theoretische gedeelte plaatsvindt op onze cursuslocatie in Ede en het praktijkgedeelte in Benthuizen. De opleiding duurt gemiddeld twee jaar en na het behalen van het diploma bieden wij de leerling in plaats van een tijdelijk contract een vast dienstverband aan. We bieden trouwens nog veel meer opleidingen en korte trainingen  aan op het gebied van onder meer veiligheid, management en persoonlijke ontwikkeling of je kunt workshops of kennissessies volgen. Zij-instromers  kunnen kiezen voor een opleiding uitvoerder of werkvoorbereider. Deze opleiding gaat in het voorjaar van 2023 van start in samenwerking met Technical Valley in Ermelo. Kennis is heel belangrijk, vooral in een zich snel ontwikkelende sector als de onze.”

Volgens Albèr gaat Van Voskuilen samen met een aantal andere launching partners, onder aanvoering van Alliander, meewerken aan het Arbeidsmatchingplatform. “Daarvoor wordt artificiële intelligentie (AI) gebruikt om alle data op onder meer LinkedIn of binnen UWV te doorzoeken op zoek naar mensen die we kunnen inzetten in de infrasector, al dan niet middels omscholing. We moeten echt alle zeilen bijzetten om voldoende vakmensen te vinden. Dit Arbeidsmatchplatform gaat ons daarbij ondersteunen.”

Duurzaam werken

Elektriciteitsleidingen

Van Voskuilen Groep en PION Kunststoffen lanceerden recent ‘Tubefinder’. Dit is een leverancier van PE mantelbuizen, waaronder een type buis uit volledig gerecyclede PE. Deze ‘Circulartube’ is een primeur, omdat deze als eerste ter wereld KIWAGREEN gecertificeerd is.

Van Voskuilen Groep vindt duurzaamheid heel belangrijk. “We scoren de hoogste trede op de CO2-prestatieladder. Daarnaast proberen we steeds meer emissieloos te werken. We hebben elektrische graafmachines, bestelbussen, trilstampers en zelfs een elektrische lier. Daar zijn er maar twee van in Nederland. We zijn ook bezig met bouwketen met zonnepanelen en een monteursbus van de toekomst. Daar komen ook zonnepanelen op, waarna de gebruiker in de bus accu’s kan laden of via 220 V bijvoorbeeld een elektrische dompelpomp kan aansluiten. Tot slot rijdt ons materieel nu op de fossielvrije HVO 100 brandstof, die de diesel vervangt. Dat levert een CO2-besparing van bijna 90% op! We gaan op al onze locaties een tankgelegenheid realiseren waar ook onze onderaannemers gebruik van kunnen maken.”

Van Voskuilen Groep en PION Kunststoffen lanceerden recent ‘Tubefinder’. Dit is een leverancier van PE mantelbuizen, waaronder een type buis uit volledig gerecyclede PE. Albèr: “Deze ‘Circulartube’ is een primeur, omdat deze als eerste ter wereld KIWAGREEN gecertificeerd is. Recent hebben we 10 kilometer circulaire buis toegepast bij het eerste zonnepark in de gemeente Barneveld. Dat betekende een besparing van 63.000 kg CO2. Een volgend project met 37 kilometer is opgestart. Ook is een navigator in ontwikkeling om de branche te helpen makkelijk toekomstbestendige keuzes te maken. De gebruiker heeft de keuze uit vier verschillende PE-mantelbuis kwaliteiten, inclusief de Circulartube. Op basis van kennis, kunde en kengetallen maken we verschillen duidelijk en wijzen we de weg naar de beste oplossing voor een specifieke toepassing. Bijvoorbeeld een HDPE-beschermbuis voor een open sleuf aanleg of allerlei PE-mantelbuis kwaliteiten voor gestuurde boringen, zoals PE-100 of Circulartube. We maken dus alleen het keuzeproces inzichtelijk. Het kijken, vergelijken en kiezen heeft de gebruiker zelf in de hand.”

Albèr besluit: “Kortom, de energietransitie in combinatie met verduurzaming en innovatie is een uitdaging voor de markt, waarbij Van Voskuilen zich als een vis in het water voelt. Wij zijn daarbij trots op alle medewerkers en ketenpartners die voor ons aan het werk zijn om onze doelen te halen: ‘door mensen, voor mensen’.

Van Voskuilen Groep
www.voskuilengroep.nl/