Samensmelting van techniek en maatschappelijke waarde

Artikel delen

Als het constructies voor de waterbouw betreft, gaat geen zee de specialisten van Beens Groep te hoog. Begin 2024 zullen de afmeervoorzieningen voor de sleepboten van Defensie in Den Helder gereedkomen.

Een van de afmeerpontons verlaat de constructiehal in Genemuiden

Een van de afmeerpontons verlaat de constructiehal in Genemuiden

Bedrijfsleider Harry Post is nauw betrokken bij de realisatie van de afmeervoorzieningen voor sleepboten van de Koninklijke Marine in Den Helder. In de constructiehal van Beens Groep wordt één van de drie stalen pontons van 30 bij 5 meter in elkaar gelast. Begin volgend jaar zullen ze op locatie worden geïnstalleerd.

Strenge eisen

“Als Beens Speciale Projecten hebben wij een raamovereenkomst met Rijksvastgoedbedrijf voor het onderhoud van de Marinehaven in Den Helder”, begint Post. “Een aantal jaren geleden is Defensie overgestapt op Noordzee-klasse sleepboten. Er moeten nieuwe afmeervoorzieningen komen die passen bij het formaat van deze nieuwe schepen. In een bouwteam met opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf hebben we een ontwerp uitgewerkt, waarin de eisen, die door defensie worden gesteld, volledig zijn meegenomen.”

Plug-en-play

De productie van drie pontons die de basis van deze afmeervoorzieningen vormen, is in volle gang. “Omwille van de tijd hebben we het laswerk van twee pontons uitbesteed. De derde wordt in onze eigen constructiehal gemaakt. We praten hier over stalen pontons van 30 bij 5 meter per stuk. Zodra ze gereed zijn, worden ze versleept naar onze loswal in Lelystad. Hier wordt het steigerdek met werkplaatsunit alvast gemonteerd, net als alle elektrotechnische voorzieningen. Voor het montagewerk van het dek zijn werknemers die via het Concern voor Werk bij ons werken in touw, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo combineren we vakmanschap met social return on investment.”

Begin volgend jaar verschepen ze de pontons zo volledig mogelijk naar Den Helder. Of eigenlijk verslepen, want de pontons worden vanaf de loswal in Lelystad door sleepboten naar Den Helder gebracht.

Beens Groep
www.beensgroep.nl
Stand 565

Werk maken van Social Return on Investment

Onlangs werd het Circulaire Depot van Beens Speciale Projecten in Lelystad officieel geopend. Betonnen vloeren van gebruikte damwanden bieden er letterlijk ruimte aan circulaire ambities. Op het buitenterrein liggen stapels materialen klaar voor een tweede leven. Ze worden in de constructiehal en de gloednieuwe houtzagerij op maat gemaakt voor hergebruik. Het Circulair Depot is niet alleen een fijne werkplek voor de vaste werknemers van Beens Groep. Ook vakmensen van het Concern voor Werk voelen zich er als een vis in het water. Bedrijfsleider Harry Post, voorman Cor Korthoef en werkvoorbereider Bert Drenthe vertellen graag hoe Social Return on Investment (SROI) hier handen en voeten krijgt.

Wethouder Kruis en algemeen directeur Karst-Jan Beens openen de vestiging in Lelystad | zie afbeelding ‘Openingshandeling Lelystad

Wethouder Kruis en algemeen directeur Karst-Jan Beens openen de vestiging in Lelystad | zie afbeelding ‘Openingshandeling Lelystad

“De opening was een mooie gelegenheid om onze relaties te laten zien dat circulariteit en SROI ons menens zijn. Veel van onze opdrachtgevers waren bij de opening aanwezig. Dat vinden wij belangrijk, want ambities gaan pas echt leven als je ze op locatie kan laten ervaren. We zitten binnen onze sector in de kopgroep als het gaat om circulaire toepassingen. Ook als opdrachtgevers nog niet zover zijn, hebben we het lef om alvast circulair te denken en te doen. Dat werd door wethouder Sjaak Kruis van de gemeente Lelystad tijdens de opening beaamd en die erkenning waarderen we,” aldus Post.

“We realiseren onze circulaire ambities graag door maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Daarom werken we samen met het Concern voor Werk. Zij leveren vakmensen met een achterstand tot arbeidsmarkt. Wat wij ze kunnen bieden is zekerheid en betekenisvol werk. ‘Wij werken liever hier in de werkplaats dan op een locatie waar we schroefjes moeten sorteren’, hoor ik regelmatig. Ze horen er dan ook echt bij. Minimaal een keer per maand gaan we met ze om tafel: wat gaat goed, wat kan beter? Daar komen soms verrassende tips uit die net zo waardevol zijn voor ons bedrijf als adviezen van ieder andere werknemer.”

De circulair depot, de zagerij en het op basis van hergebruik vernieuwd kantoor in Lelystad

De circulair depot, de zagerij en het op basis van hergebruik vernieuwd kantoor in Lelystad

Korthoef is de voorman van Gert-Jan en Jeroen. Hij kent de jongens al vanuit hun vorige werkgever, een sociale werkplaats. Trots vertelt hij: “De jongens zijn elkaars tegenpolen, de één heel druk en de ander heel stil, en beiden komen ze hier helemaal tot leven. Ze voelen zich gewaardeerd en uitgedaagd, in tegenstelling tot het eentonige werk daarvoor.”

Drenthe vult aan: “Je ziet ze groeien in hun werkzaamheden en daarmee kunnen ze steeds meer verantwoordelijkheid aan. Ook de afwisseling in het werk draagt bij aan die ontwikkeling. Het ene moment werken ze aan de renovatie van een brug, het andere moment zijn ze pontons aan het afmonteren. Gert-Jan en Jeroen zijn hier nu sinds juni en wat mij betreft komen er meer jongens van Concern voor Werk ons helpen. Het werk hier neemt alleen maar toe.”