Hogere verkeersveiligheid met glasbolreflectoren

Artikel delen

Je kunt er met 80 ton gewicht probleemloos overheen rijden. De LUX Glasbolreflectoren van Van Wylick Wegdek-reflectoren B.V. zijn onverwoestbaar. En ze verhogen de verkeersveiligheid doordat licht uit koplampen sterk wordt gereflecteerd. GWW Totaal schoof aan tafel bij Lisette van Wylick, die het bedrijf op 1 januari 2024 van haar vader Chris van Wylick heeft overgenomen. We duiken in de wereld van de wegdekreflectoren.

Tekst: ing. Frank de Groot
Beeld: Van Wylick Wegdek-reflectoren BV

Lisette van Wylick naast haar vader Chris, bij een onderdoorgang A2, nabij Eindhoven.

Lisette van Wylick naast haar vader Chris, bij een onderdoorgang A2, nabij Eindhoven. Hier komen glasbolreflectoren in de as van de weg.

In 1993 bedacht Chris van Wylick een toepassing van glasbolreflectoren in betontegels en gaf het de naam ‘De Steen Van Wylick’. Door contacten met wegbeheerders en overheden door geheel Nederland ontwikkelde Chris de glasbolreflector verder, waardoor deze ook in asfaltwegen kon worden toegepast. “Het aanbrengen is dermate specialistisch dat we de wegdekreflectoren niet alleen leveren, maar ook aanbrengen”, vertelt Lisette van Wylick (37), die sinds 2014 in het bedrijf van haar vader werkzaam is. Nu haar vader met pensioen is, is ze zelf verantwoordelijk voor het bedrijf.

Eigenschappen

Glasbolreflector in onderdoorgang A2, nabij Eindhoven .

Glasbolreflector in onderdoorgang A2, nabij Eindhoven .

Glasbolreflectoren weerkaatsen inkomend licht maximaal terug naar waar het licht vandaan komt, het principe van retroreflectie. Hiermee kunnen vooral wegen in het buitengebied veel veiliger worden gemaakt, doordat de reflectoren tot op wel 100 meter het licht uit koplampen reflecteert. Dit zorgt voor een perfecte geleiding van de weg.

Volgens Lisette bieden de wegdekreflectoren veel voordelen: “Belangrijk voordeel is dat je in buitengebieden de openbare verlichting kunt dimmen of uitschakelen. Dat scheelt energie en is beter voor nachtdieren. Ook zijn deze reflectoren heel erg geschikt om de veiligheid van onverlichte wegen te verhogen. Verder is er geen onderhoud nodig, glas trekt immers geen vuil aan en regenen vanzelf weer schoon. Ook gaan de reflectoren langer mee dan het asfalt. Als sterkste glasbol ter wereld is deze nagenoeg onverwoestbaar.”

De glasbolreflectoren zijn beschikbaar in meerdere varianten met een diameter van ø 50 mm, ø 75 mm en ø 100 mm. Voor iedere verkeerssituatie is een andere glasbol het meest geschikt. De glasbolreflectoren zijn gemaakt van volledig gehard glas en gecertificeerd volgens de Europese normen NEN-EN 1463-1 en -2.  Lisette: “Ik pleit voor het stellen van hogere eisen aan de kwaliteit van het glas van dit type reflectoren en ben actief betrokken bij de regelgeving door deelname aan de Normcommissie ‘Horizontale wegmarkeringen’. Deze normen waren oorspronkelijk gebaseerd op kunststof reflectoren, maar met de komst van de glasbolreflector als duurzamere keuze worden kunststof reflectoren bijna niet meer toegepast op de Nederlandse markt.”

Kantmarkering Stammerdijk in Diemen.

Kantmarkering Stammerdijk in Diemen.

Aanbrengen

Dat het aanbrengen van wegdekreflectoren een specialiteit is blijkt wel uit het feit dat nagenoeg alle grote infrabedrijven uit Nederland en België terecht komen bij Van Wylick. “Wij hebben een montagemachine ontwikkeld voor het aanbrengen van de reflectoren. Op deze machine bevindt zich een asfaltfrees, die de gaten droog uitfreest, vervolgens zuigt de machine het gat schoon. Dan wordt de glasbol in het gat verlijmd met een 2-componentenlijm. Op deze wijze kunnen we, afhankelijk van de hart op hart afstand, 400 tot 600 reflectoren per dag plaatsen. Het gevolg is dat de weg minder lang afgezet hoeft te worden wat dus ook weer kosten bespaard.”

Maar waar worden de reflectoren geplaatst? “Er zijn verschillende mogelijkheden. Bijvoorbeeld plaatsing langs de kantmarkering of als as-geleiding. Dit wordt respectievelijk in de Provincie Flevoland en de Provincie Overijssel op alle N-wegen standaard uitgevoerd. Vorig jaar is de eerste 100 km autoweg – de N377 – voorzien van glasbolreflectoren, andere autowegen zullen volgen. De hart op hart afstanden die hier worden aangehouden zijn 25 meter, richting een bocht of kruising verdichten de glasbolrelfectoren naar hart op hart 12,5 meter en 6,25 meter. Toepassingsmogelijkheden zijn eindeloos, je kunt denken aan rotondes, zebrapaden, komgrenzen en verkeersremmende maatregelen.”

Wegdekreflectoren bij de A4 afslag Schiphol.

Wegdekreflectoren bij de A4 afslag Schiphol.

Recycling

Waar een uitdaging ligt is het terugwinnen van de reflectoren bij asfaltonderhoud. Lisette: “2023 markeert een verandering in hoe er wordt omgegaan met glasbolreflectoren in onderhoudsprojecten. Voorheen werden glasbolreflectoren mee gefreesd met de deklaag, nu krijg ik steeds vaker een telefoontje, hoe halen we ze er weer uit? Men wenst geen enkele vervuiling meer in de deklaag ten behoeve van eventueel hergebruik. Bovendien vergaat er een product die zijn levensduur nog lang niet heeft behaald. Daarom zijn we op dit moment aan het onderzoeken hoe wij op een efficiënte manier glasbolreflectoren kunnen terugwinnen en hergebruiken. Een eventueel andere optie is vergruizen, waarna de glasresten weer voor nieuwe reflectoren bruikbaar zijn. Intrinsiek is het dus een circulair en duurzaam product dat ook nog eens de veiligheid verhoogt van wegen.”