“Met biogas maken we ondanks de emissieregels projecten weer mogelijk”

Artikel delen

Kasper Keukens is al bijna 20 jaar een vast gezicht binnen Bredenoord en was de afgelopen 4 jaar werkzaam als Engineer Technical Support. In deze functie loste hij de meest complexe uitdagingen op bij klanten. Sinds kort is hij binnen Bredenoord aan de slag gegaan als productmanager Alternative Fuels & Renewables.

Biogasaggregaat op een ponton met een accu.

Een van de grootste projecten waar hij aan werkt is biogas, welke als energievoorziening fungeert in een biogasaggregaat en zorgt voor aantoonbaar minder uitstoot dan diesel. Hoog tijd dus om met Kasper om tafel te gaan en hem over deze veelbelovende brandstof te spreken.

Wat is naar jouws inziens de meerwaarde van biogas?

“Dat zijn er eigenlijk meerdere. Voor onze klanten is dat de zeer gunstige MKI-waarde die biogas heeft. Dat maakt het veel gemakkelijker om projecten in bepaalde gebieden uit te voeren door de lage stikstofuitstoot. Deze gaat door het gebruik van een biogasaggregaat t.o.v. een reguliere aggregaat gigantisch naar beneden. Hierdoor kunnen projecten die anders werden afgeblazen, alsnog doorgaan.”

“Daarnaast hebben we het voordeel dat de CO2 uitstoot naar nul gezet mag worden. Als we alles bij elkaar optellen kom je tot de conclusie dat wij projecten mogelijk maken die vanwege de emissieregels niet zouden kunnen worden gerealiseerd.”

Biogasaggregaat

Hoe lang kun je doen met een standaard voorraad biogas?

“Zoals we het systeem nu hebben ontworpen kunnen we 2 containers van partner Powercrumbs aansluiten op onze biogasaggregaat. Uit deze 2 containers halen we ongeveer een 2000 kWh aan energie per container. We kunnen dus zonder dat we de biogas containers hoeven te wisselen, 4000 kWh leveren aan de klant. Onze partner Powercrumbs draagt zorg voor het wisselen en aanvullen van de biogascontainers. Dit gebeurt zonder dat de klant er iets van merkt. Je kan dus onafgebroken blijven draaien zolang de biogasaanvoer gegarandeerd is.”

Biogas wordt afgevangen bij waterzuiveringen, hoe ziet dit proces eruit?

Kasper Keukens

Kasper Keukens

“Het is vooral een erg mooi proces, omdat dit gas eigenlijk een overcapaciteit is van waterzuiveringen. Normaal zou dit gas afgefakkeld worden of gebruiken ze het in de wkk installatie van de waterzuiveringen, maar ook dan is er overproductie. In dat geval moet de fakkel regelmatig aangezet worden en dat is eigenlijk erg zonde. Je gooit dan in feite energie weg die op een andere plek goed gebruikt kan worden. Dat maakt het afvangen van biogas in mijn ogen zo mooi.”

Wat is de ideale opstelling van een biogasaggregaat?

“De ideale opstelling zoals wij het nu zien is de combinatie tussen een biogasaggregaat en een Battery Box. Wij noemen dat een hybride opstelling. Je laat de aggregaat dan alleen draaien wanneer het echt nodig is. Het ideale hiervan is, is dat deze opstelling overal inzetbaar is, vanwege de lage uitstoot. Het is een hele mooi combinatie, al kun je het biogasaggregaat uiteraard ook prima als ‘standalone’ machine inzetten.”

Tegenwoordig wordt er ook veel gebruik gemaakt van Stage V aggregaten. Deze zouden net als biogasaggregaten voor een verminderde uitstoot zorgen. Wat is het belangrijkste verschil tussen een Stage V en biogasaggregaat?

“Als we bijvoorbeeld kijken naar de grotere Stage V aggregaten, dan zit daar een nabehandeling op. Dat gebeurt met roetfilters en een SCR. Je werkt dan ook altijd met een combinatie van adblue, om de stikstof waardes naar beneden te halen. Het voordeel van een biogasaggregaat is, dat je de hele nabehandeling met adblue niet nodig hebt om met deze motoren goede waardes op stikstof te halen. Het biogasaggregaat zit daarnaast ver onder de stikstof uitstootwaardes van een Stage V aggregaat.”

Zie jij biogas uitgroeien tot een belangrijke brandstof in de toekomst?

“Er zit in mijn ogen heel veel potentie in. De biogasrestjes kunnen we landelijk overal opvangen. Het is een mooie uitkomst voor een substantie die anders verloren gaat. Op dit moment draaien we ook veel pilotprojecten waarbij we aan projectleiders tonen dat de biogasopstelling daadwerkelijk goed werkt en de uitstoot laag blijft.”

“De opmars van biogas betekent overigens niet dat we niet verder kijken naar andere alternatieve brandstoffen. Bij Bredenoord sorteren we al langer voor op de energietransitie die plaatsvindt. Veel klanten willen sneller verduurzamen. Om die klanten bij ons te houden en uiteraard zelf ook meer op het gebied van alternatieve brandstoffen te groeien, geven we daar nu extra aandacht aan.”

Bredenoord
www.bredenoord.com