TKD 2018: duurzaam in beweging

Artikel delen

Alle belangrijke importeurs en fabrikanten van grondverzet-, sloop-, recycling- en transportmaterieel zijn weer aanwezig op de 27e editie van de TKD. De bezoeker mag weer, onder toezicht, zelf het materieel testen. Vandaar ook de slogan: de TKD, altijd in beweging. Draaien moet, waar draaien kan.

Voor vrachtauto’s en dumpers is er weer een aparte demobaan.

Er worden circa 190 exposanten verwacht op het 10 hectare grote buitenterrein. Dat is een behoorlijk toename vergeleken met 2016 (175 exposanten) en 2014 (160 exposanten). Voor vrachtauto’s en dumpers is er een aparte demobaan. Daarnaast is er parkeerplek voor ruim 15.000 bezoekers. Arjan van den Oord: “Een toplocatie met een zeer goede bereikbaarheid. Vooral met de nieuwe ontsluiting direct vanaf de A6 (Afslag 6, Almere Buiten-West, red.). Al met al trachten we als uitvoeringscommissie een prachtig, groots en veilig evenement neer te zetten voor een gericht publiek dat op welke manier te maken heeft met grondverzetmachines.”

Wat is er zo uniek aan de TKD?

“Hoe uniek dit concept is merk je pas wanneer je spreekt met importeurs en machinefabrikanten uit het buitenland”, vertelt Arjan. “Statische machinebeurzen zijn er in Europa genoeg. Maar een evenement in het grondverzet waar heel het scala aan machines in werking te zien is – met gratis toegang – kunnen we gerust uniek noemen. Alles wat tentoongesteld wordt aan materieel mogen de bezoekers testen.”
Paul Uilenbroek, manager van de TKD, wijst vooral op de unieke beleving: “Waar kan een machinist nou zelf alle merken grondverzetmachines kijken, ruiken en voelen? Hoe is het zicht vanuit de cabine op de bak? Hoe reageert de machine? Wat zijn de mogelijkheden? Aannemers schaffen daarom meestal ook in samenwerking met de machinist een machine aan, want hij of zij moet wel goed met die machine kunnen werken. Ook bij huur- of leasecontracten speelt de ervaring van de machinist een belangrijke rol bij de keuze van een machine. Een bezoek aan de TKD kan daarbij heel verhelderend zijn.”

 

Slogan: de TKD, altijd in beweging. Draaien moet, waar draaien kan.

Hoe is de TKD ontstaan?

“In 1978 is de Technische Kontakt Dagen, TKD, ontstaan, eigenlijk als jaarlijks ééndaags-evenement ter verlevendiging van een algemene ledenvergadering van de NVWB Grondwerk. Het begon met het uitnodigen van vijf importeurs om hun materieel te demonstreren. In de loop der jaren is dit gegroeid en verworden tot een professionele demonstratiebeurs. Inmiddels gaat de TKD haar 27ste editie tegemoet en mag het zich de grootste dynamische grondverzetbeurs in West-Europa noemen” , vertelt Paul.

Hoe steekt de organisatie van de TKD in elkaar?

“De TKD is een organisatie zonder winstoogmerk die bestaat uit een afvaardiging van leveranciers (BMWT) en afnemers (Cumela en Bouwend Nederland) die zich inzetten om iedere twee jaar weer iets moois neer te zetten voor de eigen achterban” , vertelt Arjan. “We komen om de acht weken bij elkaar om de voortgang van de TKD te bespreken. Het terrein, vrije entree, betaalbare catering en parkeren zijn nog maar enkele onderwerpen waarover vergaderd moet worden. Voor ons als organisatie is het iedere twee jaar weer de uitdaging om de locatie dusdanig in te richten dat het aantrekkelijk is voor de deelnemer en de bezoeker, maar de koers wordt uiteindelijk bepaald door de deelnemers en de bezoekers zelf.”

Wat is het doel van de TKD?

Alles wat tentoongesteld wordt aan materieel mogen de bezoekers testen.

“Tijdens de TKD draait het om het in contact komen van de aannemerij met de machines, maar zeker ook het contact van de mensen uit de branche onderling. Er wordt van de standhouders niet verwacht dat ze hun product aanprijzen door de aankleding en standinrichting. Het draait om de prestatie van de machine. Iedere kavel is feitelijk al zo ingericht dat de deelnemers alleen hun machines of producten hoeven aan te voeren.”

Is er ook aandacht voor kopen of huren?

“Een nieuwe ontwikkeling is de toenemende behoefte aan huren of leasen van machines, in plaats van kopen” , zegt Paul. “Steeds meer fabrikanten bieden ook leaseconstructies aan, inclusief onderhoud en verzekeringen. De grote importeurs van machines worden daarmee bijna een bank! Verder zorgen ze er voor dat de aannemer bij stilstand direct wordt geholpen. Of door een storingsmonteur of door een vervangende machine. Een machine moet immers 24 uur inzetbaar zijn, want stilstand kost veel geld. Dat weegt voor veel aannemers zwaarder dan een machine in eigen bezit hebben. Ook kunnen machines in de huiskleuren en met eigen logo worden geleverd. Het is zelfs mogelijk om servicecontracten af te sluiten voor bijvoorbeeld hulpstukken en koppelstukken.”
Volgens Paul zal er tijdens de TKD 2018 wederom ruim aandacht zijn voor servicepakketten: “Wij spelen daar op in door sinds 2014 catering op de stands toe te laten. Exposanten moeten tegenwoordig een plaats hebben om rustig met een klant over de mogelijkheden te praten. Alcohol blijft taboe tijdens de TKD, omdat we dat niet vinden passen bij veilig gebruik van machines. Een bitterballetje mag, maar het moet geen lokmiddel worden. Daarin onderscheiden we ons van andere beurzen.”

Welke ontwikkelingen komen verder aan bod?

“In de toekomst komt het accent nog meer te liggen op de verdere vermindering van de emissie van CO2. Grote steden gaan steeds vaker eisen stellen aan de uitstoot van machines bij werkzaamheden in binnensteden. Ook bij aanbestedingen wordt de CO2-uitstoot steeds belangrijker, zoals bij de CO2-prestatieladder. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen vraagt eveneens een kritische blik op de CO2-uitstoot van het machinepark. Deze ontwikkelingen zal de opkomst van hybride machines ook bevorderen. Dat zijn bijvoorbeeld machines die energie terugwinnen uit het afremmen van de zwenk” , zegt Paul.
Aandacht op de TKD zal er verder zijn voor bewustwording van het brandstofgebruik: “Het gaat niet alleen om het type motor, maar ook het gedrag van de machinist. Je kunt machinisten trainen op brandstofbesparing door op een bepaalde wijze te werken. De diverse brancheorganisaties bieden daar ook trainingen voor aan.”
“Verder is er ook nu weer aandacht voor 3D plaatsbepaling met Total Station of GPS. Deze worden inmiddels al grootschalig toegepast in de grondverzet. Zo zijn veel kantelbakken uitgerust met sensoren. Ook de giek en steel zijn uit te rusten met sensoren zodat het systeem exact de positie van het snijmes of baktanden herkent” , zegt Paul.
“Met de precisie van dergelijke systemen in 3D, kan de machinist snel complexe graafwerkzaamheden uitvoeren, zonder een tweede man met ontvanger. Op een display in de cabine kan de machinist zien of hij de juiste graafdiepte en het profiel al heeft gerealiseerd. Hij hoeft zijn cabine niet meer uit en de kans op meetfouten neemt af. De gegevens kunnen bovendien worden opgeslagen en teruggelezen in de bijgeleverde software. Dit kan weer helpen voor rapportage naar de opdrachtgever, of het bijhouden van de voortgang van een project met de bijbehorende hoeveelheden. De mogelijkheden zijn ongeëvenaard en de praktijk heeft reeds uitgewezen dat de productiviteit enorm toeneemt. Een nauwkeurigheid van één centimeter is tegenwoordig al geen probleem meer. Wel is het zo dat deze systemen voorlopig alleen door grotere bedrijven wordt gebruikt, vanwege de aanschafkosten. Tot slot is de beveiliging van machines een hot item. Denk aan track-and-trace systemen, bepantsering, afsluitingen van bouwplaatsen, enzovoort. Er is dus weer genoeg te zien op de TKD. We hopen dan ook op een grote opkomst!”

Komende editie vindt weer plaats op de Nobelhorst.

“We proberen iedere editie weer een geschikte locatie te vinden. Komende editie is inderdaad weer voor de Nobelhorst in Almere gekozen. Er is volop ruimte, er zijn geschikte faciliteiten en er is een zeer goede bereikbaarheid. Zeker met de nieuwe ontsluiting direct vanaf de A6. Daarnaast is er parkeerplek voor ruim 15.000 bezoekers”, vertelt Paul. Arjan sluit af met: “ Kortom een toplocatie. Al met al trachten we als uitvoeringscommissie een prachtig, groots en veilig evenement neer te zetten voor een gericht publiek die op eender welke manier te maken hebben met grondverzetmachines. We hebben er zin in!”


Uitvoeringscommissie

De organisatie van de TKD is in handen van een Uitvoeringscommissie. Deze commissie is samengesteld uit vertegenwoordigers van:
• BMWT; brancheorganisatie van importeurs en/of fabrikanten van Bouwmachines, Magazijninrichtingen, Wegenbouwmachines en Transportmaterieel.
• Cumela; brancheorganisatie voor ondernemers in groen, grond en infra;
• Vakgroep Grondwerk Bouwend Nederland.

 


CUMELA Nederland ontbijtsessie

De medewerkers van CUMELA Nederland – de brancheorganisatie voor ondernemers in groen, grond en infra – staan ook dit jaar op de TKD en vanzelfsprekend het hele jaar door paraat om ondernemers te helpen in hun bedrijfsvoering, door het beantwoorden van vragen over (land)bouwverkeer. U vindt CUMELA Nederland op stand 132, direct bij de entree van het beursterrein.

Ontbijtsessie CUMELA Nederland

Op vrijdag 1 juni mei organiseert CUMELA Nederland traditiegetrouw weer een ontbijtsessie tussen 08.00 en 10.00 uur voor alle ondernemers in groen, grond en infra. Tijdens de ontbijtsessie hoort u, onder genot van broodjes en koffie, meer over de toegevoegde waardes van cumelabedrijven voor hoofdaannemers. Ook wordt er weer een actueel onderwerp aangesneden.

U kunt zich via www.cumela.nl/tkd aanmelden voor deze ontbijtsessie. Dan staat er ook een prima ontbijt klaar.


Bezoekersinformatie

De TKD 2018 is aantrekkelijk voor zowel exposanten en bezoekers door het grote aanbod, de actieve demonstraties, informatieve stands, goede bereikbaarheid via A6 en A27, gratis toegang bij voorinschrijving en ruime parkeergelegenheid direct naast het TKD-terrein. Daarnaast zullen bij de TKD 2018 de nieuwste ontwikkelingen te zien zijn in actieve demonstraties, waarbij de focus er op ligt dat draaien moet, waar draaien kan.

Openingstijden

Donderdag, 31 mei 10.00 uur – 21.00 uur (toegang tot 20.00 uur)
Vrijdag, 1 juni 09.00 uur – 18.00 uur (toegang tot 17.00 uur)
Zaterdag, 2 juni 08.00 uur – 16.00 uur (toegang tot 15.00 uur)
Locatie: de Nobelhorst te Almere.

De toegang is gratis bij voorinschrijving op www.tkd.nl.

Bezoekers onder de 16 jaar alleen toegang onder begeleiding van een volwassene.
Honden zijn helaas niet toegestaan.

Routebeschrijving

• U kunt de TKD bereiken via de A6, afslag 6 (Almere Buiten-West) en A27, afslag 37 (Almere-Hout).
• Volg daarna de borden TKD.
• Het terrein is gelegen aan de Kievitsweg (1349 CG) in Almere-Hout.

Informatie

Secretariaat TKD
contactpersoon: Paul Uilenbroek, manager
Postbus 154
3990 DD Houten
Tel. (030) 290 1625
info@tkd.nl
www.tkd.nl