Zeer geslaagde TKD 2023: zon, zand en ZE-machines

Artikel delen

Het was drie dagen lang zonnig, er lag genoeg zand om tientallen machines aan het graven te zetten en er was al helemaal geen gebrek aan Zero Emissie machines, met een groot accent op minigravers. De Technische Kontakt Dagen (TKD) 2023 overstegen alle verwachtingen. Maar dat mocht ook wel nadat we vijf jaar ‘droog’ hadden gestaan.

Tekst en beeld: Pieter de Mos

TKD

Almere Nobelhorst: het voormalige parkeerterrein van de Floriade. Met 118.000 m2 meer dan anderhalf keer zo groot als de vorige TKD. En toch in no-time volgeboekt. Beursmanager Frits Kuijper kan er nog enthousiast over worden, ook al betekende het voor zijn team veel extra werk om voor elk van de ruim 180 exposanten (een recordaantal!) een mooie plek te regelen. De standoppervlakken liepen uiteen van 16 m2 tot maar liefst 2.400 m2. Waarbij grote bedrijven zoals Pon Equipment meerdere stands bezette en er bij Veldhuizen Trucks en Ahlmann/Mecalac van standverdubbeling sprake was. Kortom, er moest heel wat worden gelopen.

Dat was korte tijd ook zo bij het parkeren. Door miscommunicatie met de inzaaiers van de Gemeente Almere was het dichtbijgelegen parkeergebied toch niet bruikbaar en moest op een laat tijdstip worden uitgeweken naar een veel verder weggelegen terrein. Gelukkig wist Frits Kuijpers een tweetal lange bussen met chauffeurs te charteren om als pendeldienst in te zetten.

Technische Kontakt Dagen
www.tkd.nl

TKD

Elektrificatie breekt nu echt door

Elektrische graafmachine

Full Electric E140.1 graafmachine met eigen hijsarmen voor de kubieke meter grote wisselaccu van Limach.

Voor TKD-bezoekers was het snel duidelijk: Nederland loop voorop met de elektrificatie van compacte machines: soms van de (grote) machinemerken zelf, soms ook door ombouwers en nieuwkomers. Het is duidelijk dat elektrische machines de hype voorbij zijn en ondanks de hogere kosten en laadperikelen steeds meer een geaccepteerd verschijnsel zijn.

De TKD was natuurlijk bij uitstek de plek om elektrische machientjes aan de tand te voelen. Zonder uitlaatgassen en motorgeronk blijken het prettige werktuigen, die niet onderdoen voor de dieselvarianten. Graafmachines en wielladers met dieselmotoren worden trouwens nog volop aangeboden. Dankzij hun Stage V motoren worden ze als behoorlijk ‘schoon’ aangemerkt en het moet gezegd, tijdens het van stand naar stand wandelen op de TKD was er weinig tot geen overlast van te noteren. Anderzijds hebben machines met elektrische aandrijvingen in de vergelijking één heel groot voordeel: het verschil tussen binnen en buiten valt geheel weg. Bij sloop en renovatie in gebouwen, werkzaamheden in tunnels of parkeergarages, enzovoort, geeft dat ze wel een essentiële voorsprong.

Steeds meer handige laadoplossingen

De BOUWPOWERR van Ahlmann.

De BOUWPOWERR van Ahlmann.

Het opladen van elektrische machines is een vak op zich aan het worden. Op de TKD zagen we interessante opties, zoals een Full Electric E140.1 graafmachine met eigen hijsarmen voor de kubieke meter grote wisselaccu van Limach. Daarnaast het eenvoudige maar doeltreffende accukarretje van Elinmo (zie apart bericht) en uiteraard zijn er meerdere laadpaalleveranciers die het verschil tussen een minigraver en een elektrische auto doen vergeten. Samen aan de laadpaal, ja gezellig.

Opvallend is het groeiende aanbod van ‘battery boxen’ oftewel accudozen, zoals de Power Box van ETEC, het 3-fasen Power Pack van JCB, de BOUWPOWERR van Ahlmann, de Neargrid-container van Van der Spek Vianen, de ‘Ik geef je energie op locatie’ unit van Van Werven en de Battery unit van Pon Energy Rental.

3-fasen Power Pack

3-fasen Power Pack van JCB.

500 kWh accupakket

Huur&Stuur van de Kemp Groep presenteerde voor het eerst het mobiele GEOS 500 kWh accupakket (GEOS = Green Energy On Site), dat heel slim was geplaatst op een elektrisch aangedreven KATO rupsdumper. Zo kom je letterlijk nog eens op lastige plekken…. GEOS krijgt stroom van de Zonnekoning, een 60 m2 grote, uitklapbare opwekker van Mobiele Groene Stroom. Kemp Groep, kemp-groep.nl.

Terberg Techniek: ‘Ik rij op waterstof’

Waterstofoplossingen zagen we onder andere bij Terberg Techniek, waar een trotse Liebherr 916 graafmachine van firma Scholman stond te pronken met het opschrift ‘Ik rij op waterstof’. Als voetnoot zagen we verder dat ‘Werking op alleen accu ook mogelijk’ is.

Graafmachine op waterstof

De betonmixer op de stand was uitgerust met een E-PowerPack dat als retrofit kan worden aangebracht op bestaande dieseltrucks. Voor iedereen interessant is de H2-PowerPack GenSet van Terberg Techniek. De CO2-neutrale stroomgenerator heeft een waterstof brandstofcel en is bedoeld om op bouwplaatsen en dergelijke elektrische machines op te laden. De waterstofvoorraad is eenvoudig uit te wisselen. De GenSeT heeft 2x uitgangsvermogen van 80 kW (700-1000VDC) en een uitgang met 400V AC en 63A.

Terberg Techniek
www.terbergtechniek.nl

Partner voor A-Z(ERO) emissie oplossingen

Bij Pon Equipment zijn ze bij de elektrificatie in de hoogste versnelling gegaan, zo zagen we tijdens de TKD. De Caterpillar-dealer wordt een all-in dienstverlener.

Bij de inzet van elektrische machines is gerichte advisering nodig om de klant probleemloos te laten werken. Daarnaast zijn zaken als service en training, de juiste laadoplossingen en uiteraard snelle levering van groot belang. Ergo, Pon Equipment werpt zich op als ‘Jouw partner voor A-Z(ERO) emissie oplossingen.’ Dat gaat zeker ook bij de verhuurafdeling van belang zijn en uiteraard voor de nieuwe Z-line machines.

Na de primeur in 2018 van de 25-tons 323F Z-Line is inmiddels de eerste elektrische Next Gen graafmachine gereed voor productie. De 320 NG Z-Line heeft een accu die het zes tot acht uur kan volhouden. De permanent-magneet elektromotor levert 120 kW vermogen en 750 Nm maximaal koppel. De prestaties zijn gelijkwaardig aan die van de dieselaangedreven 320 NG.

Pon Equipment
www.pon-cat.com

Slim werken met uitwisselbare accu’s

De Elinmo ED08, ED12 en ED17 zijn door Elinmo BV (Electric in motion) in eigen beheer omgebouwde Yanmar minigraafmachines. Wat ze uniek maakt is de verwisselbare accu, die onderling is uit te wisselen tussen de verschillende modellen.

Een lege accu is ter plekke met behulp van de handzame mobiele laadwagen binnen een minuut te vervangen door een volle, zoals commercieel manager Roy van Megen op de foto laat zien. Net zoals bij een accuboormachine, alleen veel krachtiger. De krachtige lithium-ion-accu’s gaan lang mee en kunnen snel worden opgeladen. Wanneer op locatie geen 230V stopcontact voorhanden is dan kunt u de mini-graver gewoon op locatie laten staan en alleen de accu bij uw bedrijf of thuis opladen. Op de display van de minigraver, maar ook via de gratis app, is elk moment de status van de accu, het aantal laadcycli en de performance afleesbaar.
De beide kleine rupsmachines met canopy ED08 en ED12 passen door een deuropening. De grotere ED17 heeft een cabine, is krachtiger en maakt gebruik van twee uitwisselbare accu’s die elk circa 50 kg wegen. Hiermee voldoet u aan het ARBO besluit 5.2.

Elinmo
www.elinmo.nl

En deze waren er ook nog te zien

Met 180 standhouders en de toenemende trend van elektrificatie was er op de TKD veel meer te zien dan we hier kunnen beschrijven. Daarom een kort en krachtig onvolledig overzichtje.

Elektrisch aangedreven graafkraan

Hobelman-Halle demonstreerde als primeur de bijna 9 tons Hooby LC90 E-tronic. Dit is een elektrisch aangedreven machine met demontabele accu’s in de extra lange onderwagen. De accu’s kunnen door deze graafkraan zelf worden afgehesen.

Inter-Techno liet op de stand zien hoe breed het Bobcat-programma tegenwoordig is. Naast de bekende schrankladers en graafmachines zagen we verreikers, compacte tractoren, verdichtingsmachines en aanbouwdelen. Echte nieuwtjes voor ons land zijn de elektrische minigraver E19 en de grotere 9 tons E88.

Als primeur toonde Van der Spek Vianen met de Fuchs MLH 820 battery+ een 22,5 tons elektrisch aangedreven overslag/sorteermachine die zowel vast aan de kabel als geheel zelfstandig op accu kan draaien. Ook van Dynapac Siebotec en Telestack waren elektrische machines aanwezig op de stand. Zoals de Dynapac SD 1800 E, die de boeken in gaat als ‘s-werelds eerste door een fabriek in serie geproduceerde elektrische asfaltafwerkmachine.