Groene Sector Vakbeurs

Artikel delen

Van 15 t/m 17 januari 2019 vindt de twintigste editie van De Groene Sector Vakbeurs plaats in Evenementenhal Hardenberg. Jaarlijks komen gemiddeld ruim 17.000 professionals – bestaande uit hoveniers, grootgroenvoorzieners, boomkwekers, boomverzorgers, tuincentra, tuin- en landschapsarchitecten en beslissers binnen de gemeentelijke groenvoorziening – op dit driedaagse evenement af.

Uit de voorlopige deelnemerslijst blijkt dat veel trouwe exposanten ook in 2019 weer present zijn in Hardenberg, zoals Olaf Nijenkamp (groothandel in tuinplanten), Buiter Beton en B&J Burgum (groothandel in tuinproducten). Ook de gevestigde namen op het gebied van tuin- en parkmachines keren in 2019 weer terug, waarbij Jean Heybroek extra groot gaat uitpakken. Verder wordt de beursvloer aangevuld met een aantal nieuwe deelnemers. Zo debuteert Maks Products als exposant in Hardenberg, evenals de Vacq (organische meststoffen en bodemverbetering), Govaplast (plastic recycling) en Etramo (tuin- en parkmachines).

Innovatie Award

Een nieuw initiatief op De Groene Sector Vakbeurs is de Innovatie Award. Uit de inzendingen kiest een onafhankelijke jury er drie innovaties uit. Deze genomineerde innovaties worden getoond op het innovatieplein. Op beursdag één wordt de winnaar van de Innovatie Award bekend gemaakt. Daarnaast doen alle inzendingen mee aan de Innovatieroute. Deelnemers aan de route zijn te herkennen aan de innovatietegel voor de stand. Tevens wordt de route op de plattegrond aangegeven, zodat bezoekers gemakkelijk kunnen zien waar ze innovaties kunnen vinden.

Arbeidsproblematiek

Eén van de speerpunten van De Groene Sector Vakbeurs is de arbeidsproblematiek in de branche. Enerzijds door te focussen op aanwas van jeugd en anderzijds door te focussen op het tevreden houden van bestaande medewerkers. Uit de Kwartaalmonitor die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) opstelde voor Branchevereniging VHG bleek dat personeelstekort momenteel de meest genoemde belemmering is voor de groene onderneming, na weersomstandigheden. Dit actuele thema wordt door de beursorganisatie beet gepakt en komt terug op de vakbeurs.

Vmbo Groentour
Eén van de programmaonderdelen van De Groene Sector Vakbeurs om jong talent te koppelen aan de groene sector is het nieuwe initiatief: vmbo Groentour. Dit event vindt plaats op woensdag 16 januari van 10:00 tot 12:00 uur. Tijdens de Groentour maken vmbo-leerlingen kennis met de ontwikkeling en dynamiek van het werken in de groene branche. De beursorganisatie hoopt met dit initiatief interesse te creëren bij de jeugd voor het vak. Door de maatschappelijke betrokkenheid bij de branche wil ze graag laten zien aan vmbo-leerlingen hoe mooi het groene vak is.
Maar het gaat niet alleen om groen gemotiveerde leerlingen; met het initiatief wil de organisatie juist laten zien welke impact groen op de leefbaarheid heeft en hoe belangrijk dit ook is voor de eigen toekomst van de leerlingen. Of de leerlingen nu wel of niet hovenier willen worden, leerzaam is het sowieso. Er worden diverse activiteiten en informatieve bijeenkomsten georganiseerd in het kader van de vmbo Groentour. De organisatie is momenteel bezig met de afronding van het programma. Daarbij valt te denken aan activiteiten als klimmen met klimtuig, kijken naar tuinaanleg van hoveniers in competitieverband en een machinesimulator. Scholen kunnen zich nog aanmelden voor de vmbo Groentour.

Onderwijsplein
Tevens is er op de Groene Sector Vakbeurs 2019 een onderwijsplein waar bezoekers terecht kunnen voor alle opleidingsvragen, zoals in- en doorstroom van personeel en hoe ze hun bedrijf kunnen voorbereiden op de toekomst. TRI Groei in Groen, TerraNext en Groeipunt vullen het onderwijsplein in. TRI Groei in Groen houdt zich bezig met het werven, selecteren en begeleiden van aankomende jonge vakmensen. TerraNext en Groeipunt focussen zich vooral op bestaand personeel door een duurzame inzetbaarheid van medewerkers, het opleiden en ontwikkelen voor de toekomst en LevenLangOntwikkelen.

Groene Inspiratiepark

De twintigste editie van de beurs in Hardenberg biedt volop beleving. Het Groene Inspiratiepark maakt weer deel uit van de beurs. Dit concept werd voor het eerst gelanceerd in 2017. Tijdens de komende editie zal dit initiatief weer een complete beurshal van duizenden vierkante meters beslaan. Het Groene Inspiratiepark speelt in op duurzaamheid, innovatie en onderscheidend vermogen met een directe vertaalslag naar de dagelijkse praktijk. De initiatiefnemers van Het Groene Inspiratiepark zijn Husqvarna, Innogreen, Van Vliet Kastanjehout, Espalier en Easyfairs Evenementenhal. In het park is ook Het Kennistheater, waar tal van sprekers in een doorlopend programma onder andere hun visie geven op ‘duurzaamheid’ en relevante innovaties. Daarnaast vinden er tuinaanlegwedstrijden plaats.

Axetreme Team

Verder is het Axetreme Team aanwezig op de beurs. Deze Nederlandse zaagvereniging houdt zich bezig met de zaagsport in Nederland en daar buiten. Ze organiseren tijdens De Groene Sector Vakbeurs wedstrijden met de motorzaag op het gebied van behendigheid, kracht en precisie en geven demonstraties om meer mensen kennis te laten maken met de zaagsport. Ook Stihl zorgt voor beleving op de beursvloer, door in Hal 7 een aantrekkelijke belevingstuin aan te leggen. De fabrikant van tuinmachines geeft hier onder andere productdemonstraties en toont productinnovaties.

Duurzaamste Hovenier

Daarnaast vindt tijdens De Groene Sector Vakbeurs de uitreiking van De Duurzaamste Hovenier 2018 plaats. Tuin & Landschap organiseert deze verkiezing samen met Innogreen. De inschrijving staat open voor alle groenbedrijven die actief zijn op het gebied van aanleg en onderhoud, zowel in de particuliere als openbare ruimte. Er worden twee categorieën onderscheiden: één voor bedrijven tot tien medewerkers en één voor bedrijven met meer dan tien medewerkers.

De Groene Sector Vakbeurs is op alle beursdagen van 13:00 uur tot 21:00 uur geopend. De organisatie hoopt samen met de exposanten en bezoekers van de jubileumeditie een groot succes te maken. Alle beschikbare standplekken voor De Groene Sector Vakbeurs zijn inmiddels verkocht. De organisatie bekijkt of er extra plekken gecreëerd kunnen worden om de bedrijven die op de wachtlijst staan nog deelname aan de beurs te bieden.