Grote stap naar circulaire energiekabel

Artikel delen

Enexis heeft de P-Laser middenspanningskabels van Prysmian gestandaardiseerd voor haar netwerk. Enexis Netbeheer B.V. en Prysmian Netherlands B.V. hebben een meerjarige overeenkomst gesloten voor de levering van de innovatieve kabels. Het P-Laser isolatiemateriaal is duurzamer dan XLPE, presteert op bepaalde aspecten technisch beter en is volledig compatibel met de bestaande kabels in het netwerk. De samenwerking is een grote stap naar een circulaire energiekabel.

P-Laser is met zijn superieure prestaties en beperkte milieueffecten één van de meest geavanceerde netwerkoplossingen van Prysmian. Foto: Prysmian Netherlands B.V.

De P-Laser kabels van Prysmian zijn in 2005 geïntroduceerd. Sinds 2012 maakt P-Laser onderdeel uit van de (inter-)nationale standaard CENELEC HD620. In Nederland koos Alliander al eerder voor toepassing van P-Laser middenspanningskabels in haar netwerk.

De kabels zijn voorzien van een polypropyleen (PP) isolatie. Hierin verschillen ze van de traditionele XLPE-kabels met een isolatie van vernet polyetheen (PE). De thermoplastische aard van PP levert meerdere voordelen op ten opzichte van XLPE. “De productie is veel schoner doordat wij een chemische bewerking, het zogenaamde vernettingsproces, kunnen overslaan”, zegt Sander Lauwers, Key Account Manager Utilities bij Prysmian. “Dit levert 10 procent CO2-reductie per kilometer kabel op.”
Een ander milieuvoordeel is dat P-Laser isolatie zelf 100 procent recyclebaar is. De toepassing van P-laser in kabels maakt kabels, afhankelijk van de opbouw, ook volledig recyclebaar. XLPE is daarentegen nauwelijks recyclebaar. “Verder zijn de kabels per mm isolatie elektrisch sterker, zodat we ze dunner kunnen maken en grondstoffen besparen.”

Technische prestaties

Ook qua technische prestaties wint P-Laser van XLPE. De kabels zijn namelijk zwaarder te belasten door hun hogere temperatuurbestendigheid: 110 ºC in plaats van 90 ºC (continu) en 130 ºC versus 105 ºC (piek). Door dit ruim 20 procent grotere bereik hebben de kabels meer capaciteit en is er minder risico op overbelasting. Daarnaast is polypropyleen ongevoelig voor zogenoemde waterbomen (aantasting en degradatie van het isolatiemateriaal bij contact met water) in tegenstelling tot XLPE-kabels.

Prysmian Netherlands B.V., https://nl.prysmiangroup.com/