Hitachi laat graven meer aan machine over

Artikel delen

Toekomst? Neen, gewoon vandaag al. De Hitachi ZX210X-6 ICT rupsgraafmachine biedt mogelijkheden die tot voor kort hun tijd vooruit waren, maar die heel snel tot het normale ‘gereedschap’ gaan behoren. Gereedschap in de vorm van semi-automatische machinebesturing, dat zeker bij de jeugd een extra streepje voor heeft. De voordelen: sneller, efficiënter, nauwkeuriger, zuiniger en veiliger graafwerk. Precies wat we willen.

De kracht en de handigheid van de ZX210X-6 ICT worden snel merkbaar bij repetitieve werkzaamheden.

Tekst: Pieter de Mos
Beeld: Hitachi

Wat is eigenlijk het verschil tussen de gewone ZX210-6 en de nieuwe ZX210X-6 ICT-versie? De X staat voor het elektrisch aangestuurde ventielenblok en de drie letters ICT voor: Information Communication Technology. Het is de eerste hydraulische graafmachine op Europese bodem met toegevoegde automatisering in de vorm van 3D Machine Control (3DMC). Hierdoor gaan met name bij repetitief werk de snelheid en nauwkeurigheid omhoog en het brandstofverbruik omlaag. Sensoren in machine, giek, lepelsteel en bak geven continu hun positie door aan de ingebouwde computer. Die toont het resultaat enerzijds op de al in de fabriek aangebrachte 10 inch monitor en stuurt anderzijds de machine aan zolang die in automodus staat.

Handig hulpje

Frank van Neste draait regelmatig demonstraties op de ZX210X-6 ICT. Op de vraag of hij die automodus niet saai vindt heeft hij een duidelijk antwoord: “Ik ervaar het niet als saai, maar juist als een handig extra hulpje. Het voorkomt dat je overgeconcentreerd dus vermoeiend bezig bent. Je werkt er veel efficiënter door. Normaliter maak je drie of vier graafbewegingen – steeds verfijnder – en wil je het resultaat nog even nalopen. Dat doet deze machine in één of twee bewegingen en je weet al bij voorbaat dat het goed is gegaan. Dat kun je trouwens allemaal in 3D op je scherm zien.” Frank wijst erop, dat er altijd tussendoor nog handmatige acties nodig zijn, zoals het laden van de vrachtwagen of ruwe voorbereidingswerkzaamheden. Dan kan de automodus gewoon worden uitgezet.

Op het grote (10 inch = 25,4 cm) aanraakscherm is in 3D te zien wat de machine doet. Hier valt ook het nodige in te stellen.

Vasthouden van bakhoek

Eén van de functies waardoor de ICT-versie sneller kan werken dan conventionele modellen is het vasthouden van de bakhoek. Daardoor zijn bijvoorbeeld hellingen met minder bewegingen af te werken, omdat de hoek van de bak constant blijft en de machinist zich kan concentreren op de bediening van de boom en de arm. Ander handigheid is de bescherming tegen onnodig of zelfs riskant te diep graven, bijvoorbeeld op plekken waar leidingen of rioolbuizen in de grond zitten. De machinist kan de voor het werk benodigde civieltechnische ontwerpgegevens binnenhalen via internet of een USB-stick.

Voor oud en jong

Waar de oudere generatie vaak nog denkt het beter en sneller te kunnen dan de ‘automaat’ – wat soms ook zo is – vindt de jeugd het een uitdaging om via het scherm te werken. Het gaat ze ook gemakkelijker af, gewend als ze zijn aan mobieltjes en pc’s en het daarop spelen van spelletjes. Bij het Soma College in Harderwijk traint de komende generatie machinisten volop in 3D achter grote schermen. Ze weten straks niet beter…. Trouwens, zij niet alleen. Veel van die oudere werknemers weten na een tijdje de handigheden van de automodus niet alleen te waarderen, maar ook nog eens slim toe te passen. Hierdoor worden de economische voordelen van de automodus ten volle benut.

Via GPS wordt de locatie bepaald en van daaruit volgen sensoren alle bewegingen zodat semi-automatische aansturing mogelijk wordt.

Soepele graafervaring

Het door Trimble ontwikkelde 10 inch aanraakscherm van de ZX210X-6 ICT staat altijd aan. De machinist kan het beeld van de machine 360 graden draaien en in- en uitzoomen om de voortgang in meer detail te bekijken. Het beeld is aan te passen aan de voorkeuren van de machinist en er kunnen twee of drie weergaven tegelijk worden getoond.
De positie-informatie komt van de snelste sensoren en ontvangers in de markt. Hierdoor worden de stand van de graafmachine en de hoek van de giek nauwkeurig gemeten. “In combinatie met de verfijnde hydrauliek van Hitachi geeft dat een bijzonder soepele graafervaring”, zo kan Frank van Neste ons uit eigen ervaring melden.


Belangrijke mijlpaal

De introductie van de ZX210X-6 op de Europese markt is een belangrijke mijlpaal voor Hitachi Construction Machinery (Europe) NV (HCME) in de bredere context van de ontwikkeling van ICT-oplossingen voor de bouw en het toenemende gebruik van BIM (‘building information modelling’) in de bouwsector.
Wilbert Blom, productmanager bij HCME, geeft een toelichting: “De ZX210X-6 graafmachine heeft een centrale rol binnen de ICT-oplossingen van Hitachi voor de bouw, die mensen, informatie, processen en technologie met elkaar verbinden voor een veilige en productieve werkomgeving. Hij is nauwkeuriger dan zijn concurrenten en technologisch de meest geavanceerde graafmachine van Hitachi tot nu toe.”
De keuze voor juist dit model lag voor de hand: de circa 23 ton zware reguliere ZX210-6 is wereldwijd één van de best verkochte graafmachines van het Japanse bedrijf.