Nieuwe Hooby 10 ton graafmachine

Artikel delen

Voor machinebouwer Marco Hobelman van het gelijknamige bedrijf uit Halle was de TKD al bij voorbaat een succes. Hij toonde op de stand een bijzondere Hooby. Bij de MH115 Gradertronic was iets bijzonders toegevoegd aan het bekende Hooby-concept. De aandrijving zit namelijk in de onderwagen.

De extra stabiele Hooby MH115 Gradertronic met zijn Hydradig onderwagen.

Met de aandrijving in de onderwagen leent Hobelman-Halle een innovatief concept van JCB, dat ons ruim twee jaar geleden verraste met de Hydradig. Bij deze compacte machine is de gehele aandrijving naar beneden gebracht, juist ja, in de onderwagen. De verbeterde stabiliteit is nu net iets waar de Hooby zelf ook al groot mee is geworden.

De nieuwe Hooby is ontwikkeld door het team van Marco Hobelman.

Lange gieken zijn handig bij het maaien van slootkanten en leegbaggeren van diezelfde sloten. Normaal heb je dan veel zware ballast nodig en dat conflicteert met de inzet in drassig terrein en direct naast steile slootkanten. Met de Hydradig-formule is dat probleem voor een groot deel opgelost. Er kan zomaar tot een meter of 10 worden gereikt. Bovendien is de giek direct naast de cabine geplaatst. Hierdoor heeft de machine heel goed zicht naar voren en kan tot dicht bij de onderwagen worden gewerkt.

Leuke kant van de Hydradig-inzet is, dat Hobelman als tegenprestatie extra lange gieken gaat leveren aan JCB.

 

Auteur: Pieter de Mos

Hobelman-Halle, www.hobelman-halle.nl.