De Keurmeester

Artikel delen

Het zijn spannende tijden

Om ons heen verandert er van alles en dat betekent onvermijdelijk: overgangsproblemen. De energietransitie gaat onze grotendeels mechanische en fossiele wereld in korte tijd omvormen tot een duurzaam elektrische; of we dat nu willen of niet. En elektrisch betekent: batterijen laden en onderhouden. Dat is niet zonder gevaar, zeker als het oudere modellen zijn. Gelukkig hebben wij Keurmeesters een voorsprong in kennis en kunde dankzij de tractiebatterijen in heftrucks en soortgelijke machines.

Tractiebatterijen zijn een slag apart vanwege het gebruik van zwavelzuur. Dat wordt weliswaar gemengd met water, maar ook dan levert aanraking om te beginnen een flinke irritatie op en bij langer contact blijvende schade. Oppassen dus en zonodig beschermende kleding gebruiken. Ook de laders zijn een slag apart. Het zijn kleine krachtpatsers met hun 400 Volt, 50 Hz en laadstromen tot wel 200 Ampère. Kortom: een elektrische schok van zo’n apparaat is in veel gevallen dodelijk. Ook hier oppassen dus.

Overmatig zuurverlies

Bij het keuren van voertuigen met een tractiebatterij is het zaak om als eerste te kijken naar de mate van zuurverlies. Als de zuurweger minder aangeeft dan circa 1,12 kg per liter is de batterij tot 80 procent ontladen en in de wandelgangen heet het dan dat hij ‘leeg’ is. Dat zal normaliter door het intensieve gebruik zijn, maar als Keurmeester kijken we graag iets verder. Er kunnen namelijk ook externe oorzaken zijn. In de praktijk zien we overmatig zuurverlies na het omvallen van een batterij (al dan niet in/met de machine) en door overkoken omdat de batterij werd bijgevuld voor het laden.

U bent gewaarschuwd!

De tractiebatterij zit weliswaar veilig verpakt in een sterke metalen bak die van een speciale coating is voorzien, toch blijft het oppassen. Het zwavelzuur is namelijk in staat om zich uiteindelijk door de bodem van de container heen te ‘bijten’. Hierna begint het aantasten van machine en (magazijn- of werkplaats)vloer, met alle nadelen en gevaren van dien. Want het zuur kan machinedelen verzwakken en daardoor ongelukken veroorzaken. Maar ook het met de blote hand aanraken van aangetaste plekken is een risico dat we liever niet lopen. Het kan echter nog erger worden als we niet op tijd ingrijpen, want dan kunnen er lekspanningen en kruipstromen ontstaan die op hun beurt kortsluiting en/of brand kunnen veroorzaken. U bent gewaarschuwd!

Uw Fedecom keurmeester,
Victor Akerman