Antwoord op verrassingen bij onderhoud Stationsbrug Middelburg

Artikel delen

Hollandia Services wist de aanbesteding voor het onderhoud van de Stationsbrug Middelburg met glans te winnen. Projectleider Ruben de Groot: “We kregen bijna een tien van opdrachtgever provincie Zeeland voor ons voorstel in de aanbestedingsfase. Vanuit het contract werd voorgeschreven om de draaibrug uit te nemen en elders te renoveren. Vooral bedoeld om rekening te houden met de omgeving. Anders zitten de omwonenden in het centrum van Middelburg een half jaar met werkzaamheden voor hun deur.”

Uithijsen van de draaibrug voor transport over water naar de werf van Hollandia in Krimpen aan den IJssel.

“Dit betekende voor ons dat bij opdracht de draaibrug naar onze werf zou worden getransporteerd. Wij hebben op onze werf uitstekende faciliteiten als diepwaterkade, goed ingerichte fabrieks- en straal-&conserveerhallen om renovaties als deze daar onder geconditioneerde omstandigheden uit te voeren. Wij hebben daarom in ons plan van aanpak voornamelijk ingespeeld op technische en uitvoerende aspecten. Daarnaast anticiperen wij in het proces voortdurend op mogelijke verrassingen en hebben dan al een plan B klaarliggen. Dat geeft veel vertrouwen bij dit project dat een aantal kritische momenten kent.”

De Stationsbrug is 70 jaar oud en was toe aan groot onderhoud. Eind september is de 280 ton wegende stalen brug met succes uitgehesen en naar de werf in Krimpen gevaren. Daar wordt de brug in zes maanden tijd volledig gerenoveerd. Eerst wordt de brug gedemonteerd en vervolgens ontdaan van oude verflagen. Het houten dek van de draaibrug wordt vervangen door een stalen dek. De aandrijving, hydraulische installatie en elektrotechnische installatie worden geheel vernieuwd. Zaken als beschadigde staalconstructies, opzetwerken, grendel, loopwielen en verkeersopleggingen van de draaibrug worden gereviseerd. Aansluitend wordt de draaibrug opnieuw geconserveerd en afgemonteerd. De stalen aanbrug wordt geheel vernieuwd en de pijlers en landhoofden worden opgeknapt. Eind maart 2020 wordt de ‘als nieuw zijnde’ draaibrug ingehesen en in bedrijf gesteld.

Draaibrug wordt in een speciaal containment in de straalhal ontdaan van de Chroom-6 verflagen.

Vormbehoud van brug

Ruben de Groot: “De karakteristieken van de draaibrug lopen als een rode draad door dit werk. Neem het behoud van de zeeg van het brugdek. Op het moment dat je zo’n brug eruit haalt en eraan gaat sleutelen, moet die uiteindelijk weer precies aansluiten op de hoogte van de landhoofden. Maar dan heb je hem wel uitgehesen, getransporteerd, gedemonteerd, vernieuwd en weer naar de locatie gevaren en ingehesen. Daarom zorgen wij met allerlei metingen vanaf de bestaande situatie tot het inhijsen voor controle van de zeeg. Zo is de brug bijvoorbeeld ook eerst gewogen en is materiaalonderzoek gedaan. Want als je hem eruit hijst, wil je weten of dit hijsen invloed heeft op de knoopverbindingen die je op dat moment extra belast. De focus ligt doorlopend op het vormbehoud van de brug. Compleet met opties als iets blijkt tegen te vallen. Zo zouden wij bij het verwijderen van de verflagen bijvoorbeeld op door corrosie aangetast staal of verzwakte klinknagelverbindingen kunnen stuiten. Naast moderne technieken, beheerst Hollandia Services de ambachtelijke techniek van klinken en heeft daar ook al het equipment voor.”

Vervaardiging van de nieuwe stalen aanbrug.

Oplossing voor Chroom-6

Toch kwam een onverwachte tegenslag bij de eerste staalinspectie van de brug op locatie. Er bleek in de vele verflagen ook Chroom-6 te zitten. Ruben de Groot: “Op dat moment werd het werk stilgelegd. Wij zijn gaan meedenken voor een oplossing om die Chroom-6 verflaag te saneren. De oplossing is gevonden door een dubbele tent als tweelaags containment in de straalhal op te zetten en de juiste beheersmaatregelen te treffen voor bescherming van personen, omgeving en milieu. Zo kan de draaibrug veilig worden gestraald. Het bleek een kostenbeheerste oplossing voor de opdrachtgever. We werken als Hollandia Services samen met een aantal gespecialiseerde partners. Dankzij die hechte samenwerking kun je dergelijke ad-hoc vraagstukken effectief oplossen. Ook de samenwerking met opdrachtgever provincie Zeeland en directievoerder RoyalHaskoningDHV verloopt prima.”

Op de werf beschikt Hollandia over uitstekende faciliteiten als diepwaterkade, goed ingerichte fabrieks- en straal-&conserveerhallen om renovaties onder geconditioneerde omstandigheden uit te voeren.

Expertise ingebracht

“Momenteel wordt de draaibrug door onze partner GSB gestraald en hopelijk blijkt na inspectie, dat de conditie van de draaibrug redelijk tot goed is en de renovatie volgens het draaiboek kan verlopen. Wij hebben zelf de gehele engineering gedaan tot en met de fabricagetekeningen voor de toeleveranciers. Zo hebben wij een slim idee voor de aandrijving ingebracht, met grotere stelmogelijkheden. We hebben de nieuwe ronsels exact afgestemd op de aanwezige tandkrans op de middenpijler. Ook wordt de draaibrug door ons voorzien van een nieuwe elektrotechnische en hydraulische installatie. Het grootste constructieve werk is het aanbrengen van nieuwe stalen deksecties tussen de bestaande hoofdliggers en op de dwarsverbindingen. En er komt een nieuw leuningwerk op het wegdek te staan, dat extra veiligheid biedt. Qua uiterlijk behoudt de brug hetzelfde beeld, met de kenmerkende vorm die al decennia het centrumbeeld van Middelburg bepaalt.”

De Groot besluit: “Het is een historische brug, waar wij als Hollandia Services met veel enthousiasme aan werken. Het idee is dat de brug na de onderhoudswerkzaamheden weer 60 jaar meegaat. Volgens planning kunnen de inwoners vanaf 10 april 2020 gebruik maken van de Stationsbrug als die weer op z’n positie ligt en uitvoerig is getest bij het inbedrijfstellen. Tot die tijd kunnen de inwoners gebruik maken van een pontonbrug. Straks is dat vertrouwde beeld van de fraaie brug weer terug.”

Hollandia Services is een gerenommeerde partij in de markt op het gebied van onderhoud aan infrastructurele werken zoals beweegbare bruggen, keringen en sluizen.
Informatie: www.hollandiaservices.nl