Oplossing tegen onkruid is het voorkomen ervan

Artikel delen

Sinds glyfosaat verboden is worstelen we met de beeldkwaliteit op bestratingen. Tot nu toe was er geen goede oplossing, de kosten zijn sterk gestegen en het alternatief voor bestrijding van onkruid is niet altijd optimaal. Een van de oplossingen is een polymeervoeg in de bestrating, zodat onkruid niet hoeft te worden bestreden maar het groeien ervan juist wordt voorkomen.

Natuurlijk is het goed dat we geen bestrijdingsmiddelen meer mogen gebruiken, want daarmee vervuilen we ons grondwater en uiteindelijk worden we er zelf niet gezonder van. Een oplossing om alles te voegen is een veel te dure optie en niet elke voeg heeft voldoende elasticiteit. Daarom is er voorlopig gekozen om onkruid te branden of borstelen. Dan voldoen we in ieder geval enkele maanden aan de gewenste beeldkwaliteit.

Helaas zal het branden of borstelen zich blijven herhalen. Nadelen zijn dat het steeds tijd en geld kost en tevens veroorzaakt dit werk overlast in verkeerssituaties. Het heeft soms geleid tot brandjes of tot andere gevaarlijke situaties. Verder verstoken we op deze manier nogal wat fossiele brandstoffen en dat terwijl we ons best doen om de klimaatdoelen te behalen.

Volgens Weijers van Normeco moet dat anders kunnen. Samen met TNO Delft is hij 5 jaar geleden begonnen aan de ontwikkeling van een polymeervoeg “StoneFlex” met betere eigenschappen in kracht en elasticiteit. Een groot voordeel is dat StoneFlex in Nederland wordt geproduceerd, zodat gemeentes direct bij de fabrikant in kunnen kopen. Medewerkers van de gemeenten worden door Weijers opgeleid en ze kunnen StoneFlex snel en eenvoudig zelf verwerken. Hiermee is het voorkomen van onkruid ineens zeer betaalbaar geworden.

Normeco
www.normeco.nl