Dennis Dibbets van Koopmans: “Wij kunnen goed doorwerken” #debouwgaatdoor

Artikel delen

Aan de Oude IJssel in Doetinchem verrijst in fasen een nieuwe woonwijk: Iseldoks. De Oude IJssel krijgt hier een aftakking de wijk in, waardoor wonen aan het water extra betekenis krijgt. Wanneer ik er tijdens een prachtige lentedag langsrijd wordt er volop doorgewerkt. “Wij kunnen ook ‘gewoon’ doorwerken. Iedereen houdt zich goed aan de voorschriften van het RIVM en algemene veiligheidsregels”, zegt adjunct-directeur Dennis Dibbets van TBI-onderneming Koopmans Bouwgroep, die de wijk heeft ontwikkeld en ook bouwt.

“Het valt me honderd procent mee hoe we kunnen doorwerken”, zegt Dibbets. “De mensen op de bouwplaats zijn ook volledig doordrongen van de noodzaak om veilig en coronaproof te werken. Dat merk je ook. Ze zijn blij dat de bouw daardoor nog door kan gaan.”

Dennis Dibbets: “We kunnen gewoon doorwerken, dus wat hebben we dan nu al aan negatieve verhalen?”

Het protocol ‘Samen veilig doorwerken’ is door Koopmans dan ook volledig omarmd: “Op al onze bouwplaatsen hangen de posters met maatregelen. We hebben ook extra schaftketen geplaatst, zodat mensen op veilige afstand van elkaar kunnen schaften. Verder zijn er extra kleedgelegenheden en voldoende mogelijkheden om bijvoorbeeld de handen te wassen.”

Corona-werkgroep

Koopmans heeft een Corona-werkgroep in het leven geroepen, die dagelijks bij elkaar komt. “Hierin zitten onze Hoofd Uitvoering, Hoofd Bouwplaatsmedewerkers, VGM-coördinator, Manager KAM-, twee directeuren, HR adviseur en een Communicatieadviseur. Dagelijks wordt de situatie op de bouwplaatsen geëvalueerd en zonodig bijgestuurd. Zijn de maatregelen voldoende en zijn er voldoende middelen voorhanden om de regels in acht te nemen?”

“We hebben nu niets aan negatieve verhalen, zoals van het EIB. Kopers worden dan terughoudender en daar is niemand bij gebaat. We kunnen immers gewoon doorwerken en de economie draaiende houden! Wij blijven er daarom positief in staan. Ook houden we zzp’ers zoveel mogelijk aan het werk. Die hebben vaak weinig vet op de botten en we hebben ze na deze bijzondere periode ook weer hard nodig.”

De mensen op de bouwplaats zijn volledig doordrongen van de noodzaak om veilig te werken. Ze zijn blij dat de bouw daardoor nog door kan gaan. Foto: Carolien Abbink

Renovatie is wel lastiger

De enige sector waar het wat lastiger werken is, is bij renovatiewerkzaamheden in woningen: “Op dit moment zitten gezinnen met kinderen allemaal thuis. Er wordt thuis gewerkt en de kinderen lopen ook rond. Dan kun je daar lastig nog met een paar man naar binnen om werkzaamheden uit te voeren. Je kunt wel aan de buitenschil beginnen, maar dan moet je later terug voor de binnenkant. Dat is niet efficiënt en zorgt voor extra overlast.”

“Maar in de nieuwbouw kunnen we gewoon door. We krijgen ook veel complimenten van zzp’ers en onderaannemers, dat we alles zo netjes voor elkaar hebben. Daar zijn we trots op! En laten we vooral positief blijven!”, besluit Dibbets.