Patrick Grasza, Gebr. Bonenkamp: “In coronacrisis zetten wij extra stappen ”

Artikel delen

“Na een periode die veelal gekenmerkt werd door nieuwe uitdagingen, lijkt de markt zich steeds meer te herstellen”, zegt Patrick Grasza, marketeer bij Gebr. Bonenkamp, leverancier van tuin- en park- landbouwmachines en werktuigen. “In deze periode zetten wij een stap extra en passen ons waar mogelijk aan, om onze klanten zo goed als mogelijk van dienst te zijn. Het directe klantcontact is door de coronacrisis beperkt. Gelukkig normaliseert de situatie zich bij de fabrikanten. Daarnaast is het nog steeds druk in het groenonderhoud.”

Tekst: ing. Frank de Groot

Patrick Grasza, Gebr. Bonenkamp: “Het is jammer dat we onze nieuwe machines niet op evenementen kunnen tonen, maar we zijn blij dat alles weer richting normaal gaat.”

Bijna dertig merken van onder andere tuin-, park- en landbouwmachines prijken op de website. Voorbeelden zijn Agria, Avant, Fendt, Kubota (bouw en landbouw), STIHL, Terra en Weedcontrol. Van onkruidbeheer tot strandreinigers, van handgedragen motorgereedschap tot tractoren en van maaimachines tot graafmachines. Het duizelt de bezoeker bijna. “Sinds kort leveren we ook Hansa grafdelfmachines, waarmee je kunt werken in kleine ruimtes, op moeilijke aanrijroutes, verschillende ondergronden en op smalle paden. Maar in deze tijd roepen we dat niet van de daken. Dat vinden we minder gepast”, zegt Patrick Grasza.

Totaalconcept

Met het brede aanbod kan Gebr. Bonenkamp een totaalconcept leveren: “Feitelijk hebben we voor elk vraagstuk van de ondernemer en particulier inzake groenvoorziening wel een geschikte machine. We kunnen deze ook speciaal voor de klant modificeren. Daarnaast verzorgen we onderhoud en reparatie. De klant moet immers altijd door kunnen werken: stilstaan kost geld.”
Het bedrijf heeft rechtstreeks contact met de eindgebruiker, waardoor maximale service kan worden geboden. “Wij voeren in onze werkplaats reparatie en onderhoud aan machines uit. Dan kan met VA- en VCA-keur of SKL-keur voor onkruid- en boomgaardspuiten.”

Crisistijd

Het begin van de coronacrisis was volgens de marketeer uitdagend voor het bedrijf: “Door de onzekerheid zagen wij terughoudendheid bij investeringen. Tevens werden er grootschalig slijtageonderdelen besteld, om die in geval van nood maar op voorraad te hebben. Aangezien er in het buitenland veel fabrieken deels op slot gingen, was het een hele uitdaging om de voorraad van slijtageonderdelen en machines op peil te houden. Door ons sterke netwerk en snel te anticiperen hebben wij tot op heden alle klanten kunnen bedienen. De fabrieken in het buitenland zijn weer opgestart en het hamsteren van slijtageonderdelen lijkt verleden tijd.”
Grasza mist wel de evenementen en directe klantcontacten: “Wij zijn vooruitstrevend en zoeken naar innovatieve en duurzame oplossingen. Evenementen zijn een uitgelezen mogelijkheid om bezoekers hierover te informeren. In de huidige situatie is dit momenteel helaas niet mogelijk. Onze accountmanagers zijn echter flexibel en passen zich in overleg met de klant aan. In de praktijk resulteert dit in meer elektronisch contact via de telefoon of mail. Daarnaast zetten wij andere digitale middelen in om klantcontact te onderhouden, zoals nieuwsbrieven.”

Sinds kort levert Gebr. Bonenkamp ook Hansa grafdelfmachines, waarmee je kunt werken in kleine ruimtes, op moeilijke aanrijroutes, verschillende ondergronden en op smalle paden.

Veilig werken

Uiteraard neemt Gebr. Bonenkamp verschillende maatregelen om veilig door te kunnen werken: “In de showrooms houdt iedereen een gepaste afstand en zijn looproutes heroverwogen om gezondheid van onze collega’s en bezoekers te waarborgen. Ook in de werkplaats houden monteurs zoveel mogelijk afstand en zijn er maatregelen genomen om veilig te kunnen werken en pauzeren.”
Onderhoud is hierbij een belangrijks speerpunt, zodat de klant optimaal gebruik kan maken van zijn machines. “Dat zie je ook in de werkplaats: daar is het onverminderd druk. We hebben dan ook volop vertrouwen in de toekomst!”, besluit Grasza.