Duurzaamheid van betonnen bestrating

Artikel delen

Betonhuis Bestrating heeft een whitepaper over de duurzame eigenschappen en de voordelen van betonnen bestrating gepubliceerd. De whitepaper geeft uitleg over de beoordelingsrichtlijn Duurzame bestrating. Deze BRL K11002 ‘Milieuprofielen voor betonnen infraproducten’ geeft informatie over de duurzaamheid van betonnen bestrating. Het geeft de opdrachtgever inzicht in bijvoorbeeld de Milieu Kosten Indicator (MKI) en circulariteit.

De whitepaper heeft tot doel om gemeentes en andere stakeholders te informeren over duurzaam aanbesteden. Veel gemeentes willen dit, maar wat houdt het in? En hoe controleert de opdrachtgever of toe te passen producten daadwerkelijk duurzaam zijn? In dit dynamische document komen aspecten met betrekking tot duurzame bestrating aan bod.

Beoordelingsrichtlijn ontzorgt gemeenten

De BRL geeft aan opdrachtgevers de garantie dat betonproducten worden toegepast met transparante en betrouwbare informatie over duurzaamheid. Op basis van de richtlijn kan namelijk een certificaat worden afgegeven. De producent van betonnen infraproducten stelt een duurzaamheidsverklaring op met betrekking tot zijn producten. Kiwa controleert op de productielocatie of de verklaring correct is opgesteld. Als een producent aan de eisen van de BRL voldoet, ontvangt de producent een certificaat. Daardoor hoeven opdrachtgevers niet zelf controles op de geleverde MKI-data uit te voeren en weten ze zeker dat ze duurzame infraproducten krijgen.
De branche van betonnen bestrating biedt diverse oplossingen voor de gevolgen van klimaatverandering, zoals hittestress en wateroverlast door extremere buien. Transparantie speelt daarbij een grote rol. Dat wordt onderstreept met deze BRL, een tool die onder meer gemeenten helpt bij het maken van groene, verantwoorde keuzes.

Ga voor meer informatie over de BRL naar www.transparantbeton.nl. Of download de whitepaper.