Elektrische machines rukken langzaam op

Artikel delen

Bij het inventariseren van de Matexpo-noviteiten valt op, dat elektrische aandrijvingen bij kleine en middelgrote machines steeds meer gemeengoed wordt. Al zagen we daarbij nauwelijks revolutionaire ontwikkelingen.

Van de bekende merken zoals JCB en Volvo Construction is al het nodige bekend. Nieuw in het E-TECH programma van de Britse fabrikant JCB is de nieuwe, stille en uitstootloze 2,5 tons elektrische verreiker 525-60E met zijn maximale hefhoogte van 6 meter. Bij SMT en Volvo Construction is het ook Zero Emissie dat de klok slaat. We zagen voor het eerst in het echt de 2,7 tons compacte graafmachine ECR25 Electric en de 5 tons wiellader L25 Electric. Andere primeur was de volledig nieuwe Sennebogen 835 G. Deze 47 tons overslagmachine is uitgerust met de nieuwste generatie motoren en het innovatieve Green Hybrid energieterugwinningssysteem.

Manitou Benelux had maar liefst 21 machines op de stand neergezet, waaronder innovaties zoals de elektrische 200ATJ-E hoogwerker voor ruwterrein. Onverwachte primeur was de elektrisch – want met waterstof – aangedreven roterende verreiker MRT e 2660, waarover we later dit jaar meer hopen te horen. Met het slimme Reviv’Oil systeem voor beheer van de hydrauliekolie werd bij de Green Award een tweede plaats behaald.

Matexpo
www.matexpo.com