Nomineer een boom voor Nationale Bomen Top 50

Artikel delen

Nationale Bomenbank maakt zich al vijftig jaar sterk voor het behoud van (grote) bomen. Ter gelegenheid van haar gouden jubileum in 2022 wordt er een monumentale bomenactie gehouden: de Nationale Bomen Top 50. Iedereen kan tot 31 mei een bijzondere boom nomineren.

Nomineer een boom voor Nationale Bomen Top 50

Dirk Doornenbal bij ‘zijn’ monumentale zomereik in park Hartenstein Oosterbeek.

“Met deze actie willen we iets waardevols teruggeven aan de maatschappij: de blijvende zorg voor een winnende groep bijzondere bomen”, aldus algemeen directeur Dirk Doornenbal. De Nationale Bomenbank is landelijk bekend van boomverplantingen, EPR-beheersing en bomengroeiplaatsverbetering en -constructies. De Nationale Bomen Top 50 wordt samen met zusterbedrijf Terra Nostra georganiseerd.

De inzendingstermijn voor de Nationale Bomen Top 50 loopt tot 31 mei 2022. Iedereen kan zijn of haar bijzondere boom nomineren via www.denationalebomentop50.nl. De spelregels staan op de website. Na de nominatieronde gaat per 1 juni de stemronde van start, die de gehele maand duurt. Tijdens de stemronde kunnen de genomineerde bomen in de Nationale Bomen Top 50 op alle mogelijke manieren door deelnemers worden gepromoot, bijvoorbeeld via sociale mediakanalen. In de maanden juli en augustus wordt de Top 50 samengesteld. Niet alleen het aantal stemmen, maar ook het verhaal achter de boom bepaalt de selectie van de Nationale Bomen Top 50.

Jury kiest Top 5

Nomineer een boom voor Nationale Bomen Top 50

Aan de rand van Park Hartenstein in Oosterbeek staat een ongeveer honderdvijftig jaar oude mammoetboom naast een iets kleinere ‘broer’. Hij is reusachtig en haalt de top 5 van grote mammoetbomen in Nederland met zijn lengte van meer dan 33 meter. Ook is hij imposant door zijn stamomtrek van 7,5 meter. De boom straalt rust en vrede uit, met zijn zicht op het Engelse landschapspark en de witte villa waar de Britten in 1944 hun hoofdkwartier hadden, nu het Airborne Museum. Deze boom en deze plek waren blijkbaar iemand dierbaar, want aan de voet van de boom is as uitgestrooid. De pot met herdenkingsopschrift staat nog onder de boom. “Bomen zijn niet alleen imposant, ze maken ook tal van gevoelens los bij mensen en bevatten geweldige of ontroerende verhalen”, verklaart Doornenbal.

Een gerenommeerde jury volgt alle bomen in de Top 50 op de voet en kiest in september uit deze vijftig bomen een Top 5. Hierbij zullen onder andere de monumentale en ecologische waarde worden gewogen, evenals de mate waarin ecosysteemdiensten worden vervuld. Deze vijf meest waardevolle en bijzondere bomen worden door Nationale Bomenbank geadopteerd en krijgen gratis levenslange professionele boomzorg aan geboden. Hiervoor zal Terra Nostra met zijn specialisten op het gebied van veteranenbomen een langjarig beheerplan opstellen, waarin maatregelen onderzocht en beschreven worden die nodig zijn voor eeuwig duurzaam behoud van de boom en zijn biotoop.