Groene gevel vraagt aandacht

Artikel delen

Groene gevels en groene daken zijn momenteel heel populair. Zelfs distributiecentra krijgen een groene jas, vanwege esthetische uitstraling én om te voldoen aan vereiste hoeveelheden groen. Maar: vooral groen op gevels verdient extra aandacht om teleurstelling te voorkomen.

Tekst: Henk Wind
Beeld: Mobilane

gebouw met groen

Mobilane voorzag appartementen in Venlo van een groene gevel.

Mobilane uit Bemmel is al vele jaren actief op de markt van groene gevels en groene daken. Het ontwikkelde er eigen producten voor, onder de naam MobiRoof ECO voor daken en LivePanel voor gevels. Die laatste heeft inmiddels een opvolger met de naam MobiPanel. “We zijn begonnen met onze Kant en Klaar Haag: een raster begroeid met klimop als erfafscheiding. Grote bekendheid kregen we met onze eigen sedumcassette MobiRoof voor daken door de toepassing daarvan op 300 bushokjes in Utrecht”, vertelt directeur Alexander Ilsink van Mobilane.

Het is vooral het laatste jaar dat Mobilane een sterke toename merkt in de vraag naar groene daken en gevels. “Bedrijven en particulieren zien in toenemende mate het belang van groen. Het draagt bij aan verduurzaming, aan biodiversiteit en aan esthetische uitstraling, waarbij je ook nog eens laat zien dat je duurzaam bezig bent. Ook helpt meer groen bij het voorkomen van hittestress in de stad. Daarnaast spelen eisen van overheden een rol. Vaak moet bij een bouwplan een bepaald percentage groen worden gerealiseerd. Omdat bouwkavels bij bijvoorbeeld distributiecentra maximaal worden benut, ontbreken de vierkante meters daarvoor op maaiveld. Dan kun je de hoogte ingaan met je groen, zowel op het dak als aan de gevel.”

De gevel van Essenza Home gaat vrijwel compleet verscholen achter groen.

De gevel van Essenza Home gaat vrijwel compleet verscholen achter groen.

Onderhoud

Vooral groen op gevels trekt natuurlijk volop aandacht door zijn zichtbaarheid. Des te belangrijker is het dan ook dat dit groen er goed uit blijft zien, ook op lange termijn. In het verleden zijn nog wel eens projecten gerealiseerd waarvan de resultaten nogal teleurstellend waren. Alexander Ilsink waarschuwt opdrachtgevers en hoveniers dan ook voor een overhaaste aankoop van een goedkoop systeem. “Die bestaan vaak uit een matje waarin plantjes groeien en een druppelsysteem. Maar dat blijft lang niet altijd mooi. Groen op de gevel verdient meer aandacht.”

garage Eindhoven

Op het dak van een parkeergarage op het Eindhovense Innovation Park is een groen dak gemaakt met MobiRoof ECO.

Die aandacht bestaat uit allerlei onderdelen. Eén heel belangrijke daarin is volgens Ilsink het onderhoud. “Een groene gevel heeft onderhoud nodig, net zoals een tuin dat heeft. Je moet snoeien, wieden en bemesten. Onderhoud is wel afhankelijk van de grootte van een project en de gekozen beplanting, maar in basis plegen wij zes keer per jaar onderhoud aan zo’n gevel. Dat is inclusief twee snoeibeurten. Bij elke onderhoudsbeurt controleren we visueel op ziekten en plagen en vullen we de bemestingstanks bij. We halen onkruid weg en planten eventueel nieuwe plantjes bij als dat nodig is.”

Dat onderhoud van groene gevels doet Mobilane deels zelf; deels wordt dat gedaan door officiële Mobilane dealers. Ilsink merkt dat inmiddels ook andere hoveniers zich verdiepen in groene gevels. “Veel hoveniers en groenvoorzieners lezen zich in op dit thema. De planten en het onderhoud daarvan kennen ze wel. Maar bij een groene gevel moet je vaak werken vanuit een hoogwerker. Veiligheid gaat dan een belangrijke rol spelen, net als op daken. Daar zitten nog wel wat haken en ogen aan.”

Levensduur systeem

Naast onderhoud zijn er meer zaken om op te letten. Zoals de ophanging van het systeem. Is dat van hoogwaardig materiaal met een lange levensduur? En is een onderdeel gemakkelijk te vervangen zonder dat de hele groengevel er af moet? Maar ook de keuze van beplanting is van grote invloed op het resultaat. Een gevel op noord vraagt om heel andere beplanting dan een gevel op zuid. Die planten moeten wortelen in een goed substraat, met voldoende groeiruimte.

Een belangrijk onderdeel van een groene gevel is het irrigatiesysteem, met daarin ook de benodigde meststoffen die de planten nodig hebben. Steeds vaker wordt daarbij mede gebruik gemaakt van opgevangen hemelwater, zo geeft Ilsink aan. De leidingen voeren voor een deel door het gebouw, zodat ze vorstvrij blijven. “Onze MobiPanel hangen we pas na de bouwfase op aan de gevel, maar het is wel verstandig om al bij de start van de bouw met de bouwer te overleggen over de leidingen en dergelijke en een eventueel vorstvrij bassin voor regenwater.” Want zeker een groene gevel heeft ook in de winter water nodig. “Op een zonnige winterdag is de verdamping heel groot en is er echt wel water nodig.”

MobiPanel is een modulair systeem voor groene gevels.

MobiPanel is een modulair systeem voor groene gevels.

Het bedrijf heeft zijn groenegevelsysteem beschermd tegen uitdroging. Het werkt namelijk met een capillair doek dat water opzuigt. Daardoor kan het ook in een warme zomerperiode tot vijf dagen lang zonder watertoevoer. Dit is vooral bedoeld voor gevallen waarin bijvoorbeeld elektriciteit of pompen uitvallen. Dit geeft voldoende respijt om het systeem te herstellen.

Doorontwikkeling

Mobilane mocht met zijn systeem LivePanel al vele gevels bekleden, waaronder diverse bekende projecten. Eén daarvan is het distributiecentrum van een bekend sportschoenenmerk in het Belgische Laakdal in 2015, als grootste groene gevel van Europa. Maar Mobilane bekleedde bijvoorbeeld ook een groot distributiecentrum op Schiphol Trade Park.

Ondertussen heeft het bedrijf MobiPanel ontwikkeld als opvolger van LivePanel. “We zijn een innovatief bedrijf en we luisteren naar de markt. Daarom zagen we een aantal mogelijke verbeteringen. Zo werkt LivePanel met watergoten en werkt het bedrijf met gekoppeld onderdelen waarbij water van boven naar beneden door het hele systeem loopt. LivePanel heeft vaste maten, terwijl MobiPanel een veel flexibeler systeem is, waarmee je ook gemakkelijk rondom ramen kunt werken. LivePanel houden we wel want het is zeer geschikt voor binnentoepassingen. MobiPanel is robuuster en vooral voor buitentoepassing. Het is een lichtgewicht systeem, dat toepasbaar is op vrijwel elke achtergrond, waaronder ook sandwichpanelen.”