Groene innovaties laten zich zien op InfraTech 2023
Delen lijkt het nieuwe werkwoord in de GWW. Dat merkten we niet alleen op op InfraTech in Rotterdam dit jaar, maar ook toen De Groene Koers een oproep deed voor een aannemer die een emissievrij project op de Veluwe gaat realiseren. “Wie wil zijn emissievrij machine hiervoor uitlenen?”, was een vraag die niet aan dovemansoren was gericht. Tientallen bedrijven reageerden.
Bron: Bouwend Nederland
Van verhuurders, mensen die verwezen naar platforms tot (onder)aannemers die al elektrische machines hebben, de bereidheid om kennis en emissievrije materieel te delen bleek groot toen De Groene Koers in december een oproep deed op LinkedIn. Hoe is het animo wanneer je deze vraag niet online stelt, maar veel gerichter op InfraTech? Het antwoord stelde geenszins teleur.
Elektrische veegmachine
Bedrijven die de eerste versie kregen of een machine ombouwden hebben voldoende vertrouwen in de elektrische varianten om deze ook aan anderen ter beschikking te stellen. Zo zette Van Doorn de eerste 100% elektrische veegmachine, V65e, zelf in bij De Groene Boog en bij onderhoudswerkzaamheden voor de provincie Noord-Brabant. De nieuwe machine kan ook door collega’s worden gehuurd. Berthil van Doorn: “We zijn echt positief verrast door de capaciteiten van de elektrische veegmachine met een actieradius van 200 kilometer. Terwijl de accu na een veegtijd van acht uur nog 30% inhoud over heeft. Soms zelfs nog meer, omdat je bewust het energieverbruik tijdens het werk bijhoudt en de machinist er echt plezier in heeft om de machine zo efficiënt mogelijk te draaien.”
Actieradius versus werkcapaciteit
Een snelle rekensom leert echter dat de standplaats van de machine – zelfs met zuinig gebruik – niet verder dan 35 kilometer van de werklocatie van verwijderd mag zijn. Ook dat ervaart Van Doorn niet als een probleem. “Het voordeel is dat deze machine met krachtstroom, een rode stekker, op veel plekken te laden is. Daarvoor kunnen we in de provincie meestal terecht bij een gemeentewerf, maar dat is wel een punt van aandacht. Dat hindert ons niet bij projecten waar we zelf de planning voor maken, maar is wel een issue waar rekening mee gehouden moet worden bij verhuur. Projecten moeten wel enige tijd in beslag nemen. Het heeft geen zin om deze machine de ene dag in Amsterdam te laten draaien en de andere in Zwolle.”
Waterstof graafmachine
De bereidheid om hun innovatieve machine te delen, proefden we ook op de stand van Eco-Excavator. Dit voorjaar brengt het consortium (bestaande uit Van Beers aannemersbedrijf Hoogeloon, HFX-Research en H2Storage) Custa op de markt. De 23-tons waterstof aangedreven rupsgraafmachine kan door de hogere druk in de waterstoftanks (700 Bar ten opzichte van 350 Bar) ruim een dag draaien. Terwijl er op de bouwlocatie een container voorziet in de voorraad (18 tanks) voor de rest van de week. “Behalve voor eigen werkzaamheden gaan wij de machine ook verhuren”, zei Mies Merlotte. Daar is ook behoefte aan, bleek bij Green Road Equipment die binnenkort een 2,5 tons tandemwals breed beschikbaar stelt. Jan Willem van de Stoel: “Ons eerste idee was om ons eigen materieelpark om te bouwen, maar inmiddels doen we dat ook voor grote opdrachtgevers als Dura Vermeer. Hier draait de wals al. We merken dat vooral in steden met milieuzones de vraag naar emissievrije machines toeneemt, daarom zal deze ook verhuurd worden.”